På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

METOCC20

metocc

Övningsledning/planeringsansvarig (officer):

När den stora Försvarsmaktsövningen Aurora20 ställdes in så uppstod ett bra tillfälle att genomföra en egen övning på METOCC (Meteorologiskt och oceanografiskt centrum). Med kort varsel och lite förberedelsetid togs planen för METOCC20 fram. METOCC20 är den första övningen av sitt slag och syftet var att personalen skulle få chansen att öva sig själva. Övningen genomfördes under fyra dygn med start den 10 maj. Övningen bestod delvis av skarp verksamhet, det vill säga våra ordinarie uppgifter, men också av en rad olika moment/inspel. Tanken med inspelen var att de skulle vara så realistiska som möjligt. Vissa av inspelen bestod av skarp verksamhet medan andra var påhittade. En extra krydda var att vi fick uppleva klassiskt aprilväder i maj.

Erfarenheterna efter övningen var väldigt positiva och vi arbetar nu för att kunna genomföra en liknande övning till hösten och att därefter genomföra minst en liknande övning per år. Om vi får tid och möjlighet att öva oss själva så kommer vi att vara bättre förberedda när vi deltar i större Försvarsmaktsgemensamma övningar.

 

Övad chef (officer):

Under övningen fanns en personalstyrka på cirka 14 personer som skulle hantera verksamheten dygnet runt. Personalstyrkan bestod av chefer, meteorologer, oceanograf, systemtekniker och väderadministratörer. Som chef över styrkan skulle jag i samråd med vaktlagscheferna se till att verksamheten flöt på jämnt under dygnet och att alla hann med sina uppgifter samt fick tid för återhämtning. Vår främsta roll var att prioritera och göra avdömningar.

Flygvädermeteorolog (officer):

Att vara beredd på allt är en utmaning men samtidigt är det en del av charmen med mitt jobb. Detta visade sig verkligen på övningen METOCC20. Att ta över verksamhet och flygplatsprognos från en av våra flottiljer, uppdatera mina HLR-kunskaper samt genomföra en briefing i skyddsmask var några saker som jag som flygmeteorolog gjorde under övningen. Att ställas inför nya uppgifter, och att som person, meteorolog och lagspelare få lära sig och utvecklas av dessa, är en av många positiva delar med mitt jobb som Försvarsmaktsmeteorolog. Nu ser jag fram emot nästa övning och nästa utmaning!

Väderadministratör 1 (civil):

04:00 var det uppstigning för min del. Med uniform och packning för kommande dygn satte jag mig i bilen mot Enköping. Jag var först på plats av oss väderadministratörer (VA). Både nervös och nyfiken på vad övningen skulle erbjuda. De kommande 48 timmarna var både lärorika och roliga. Ett riktigt test av både kunskap och kreativitet. Vilken lagkänsla att samlas och tillsammans lösa uppgifter som vi aldrig tidigare gjort.  Jag har kommit mina kollegor närmre och ser fram emot fler övningar i framtiden.

Väderadministratör 2 (civil):

Jag kom 21:00 och löste av dagpersonalen som fick gå i vila, säkert välbehövligt efter ett intensivt FM-dygn (försvarsmaktsdygn). En annan VA fanns kvar till 02:00 vilket var bra. Kvälls- och nattetid minskar antalet inspel av naturliga skäl, vi hade ett problem per natt att lösa, och då kändes det bra att ha någon att ”bolla” uppgiften med. Två meteorologer fanns också i tjänst under natten. Man blir ett bra lag som jobbar ihop och hjälper varandra. Natten var inte lika arbetsintensiv som dagen varit. 05:00 kom första VA för att påbörja ännu ett FM-dygn och 06:00 kom nästa. Dags för mig att gå i vila, för att åter komma tillbaka 21:00 för ännu en natt. Roligt, spännande och även lärorikt när det händer lite nya saker på jobbet!

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.