Under de senaste fyra veckorna har tre stycken försvarsmeteorologer gått första delen av Taktisk Stabskurs som genomförs på Försvarshögskolan, FHS. Taktisk stabskurs, eller TSK som den förkortas, är en komprimerad variant av den ett år långa stabsutbildningen och är en nivåhöjande utbildning för att bli major. TSK riktar sig i första hand mot officerare med särskild kompetens, OFSK, som även har en civil akademisk examen (t ex försvarsmeteorologer och FM-ingenjörer) samt reservofficerare på kaptensnivå. Civilanställda på högre nivå som behöver bredare militär kunskap kan även läsa kursen som kompetenshöjande utbildning.
Flygtaktisk planering inför Operation HAMBO.
TSK genomförs i tre delar. Den första delen som nu har avslutats, inleddes med en gemensam del för alla stridskrafter med utbildning i bland annat strategi, taktik, ledarskap, operativ juridik och folkrätt samt militärteknik. Efter två veckor delades utbildningen till del upp stridskraftsvis där vi meteorologer följde flygarenan och under detta moment låg fokus på flygtaktik och hur operationsplanering går till i en flygstab på taktisk nivå (leda samtliga luftstridskrafter). Andra delen genomförs som ett självständigt arbete mellan del ett och tre, där deltagarna ska skriva en essä. Den tredje och sista delen, genomförs sedan under våren och ger en introduktion till arbetet i en stab på olika ledningsnivåer. Här ingår även deltagande i en internationell stabsövning som i vår kommer vara VIKING 18.
Den övergripande målsättningen med TSK är att deltagarna ska få en generell stabskompetens för att kunna tjänstgöra på befattningar på högre förbandsnivå såväl nationellt som internationellt över hela konfliktskalan. Kursen ger även en breddad förståelse för det militära maktmedlets roll samt de olika stridskraftslagens och funktionernas utnyttjande inom ramen för en gemensam operation.
Kursen har varit mycket välplanerad och har hållit ett högt tempo där vi ägnat större delen av vår vakna tid åt studier i olika former. För att hinna med krävdes även omfattande inläsning och förberedelser innan kursstart. (Redan i somras fick vi ett omfattande bokpaket hemskickat med litteratur att läsa inför kursen så sommarlitteraturen var ju given).
En del av kurslitteraturen som användes under kursen.
Vi har även fått mycket uppdateringar om det aktuella läget i världen ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv från olika experter inom sina olika områden. Besök från försvarsutskottet, försvarsberedningen, MSB samt Försvarsmaktens högre chefer har även ingått i programmet.
Vi lämnar nu tillfälligt FHS och återgår till våra ordinarie tjänster men ser mycket fram emot fortsättningen under våren.
/Martin, Linda och Nicke TSK 17-18