Efter en intensiv vecka i Riga har jag till slut landat hemma i soffan för att pusta ut. Det har varit en spännande, lärorik och intressant vecka på många sätt, jag har nämligen deltagit i NOMEK 16. NOMEK är en kurs som hålls varje år och som de nordiska och baltiska länderna turas om att arrangera. Eumetsat är sponsor till kursen och bidrar med hotell, flygresor, mat m.m. Eumetsat är en organisation som samlar in och distribuerar satellitbilder till sina medlemsländer världen över. I år var det första gången som Lettland var värdland för kursen och det var tydligt hur glada de var över att ha fått den äran. Vi blev SÅ välkomnade. Detta var den 22:a NOMEK-kursen i ordningen så det finns mycket tradition och erfarenhet i bagaget.
Utsikt över stan från Radisson Sky bar. På andra sidan floden skymtar biblioteket som byggts i form av ett berg.
Så vad är då NOMEK för kurs? Jo under en vecka samlas meteorologer från olika europeiska länder (i år var det 26 deltagare från nio olika länder) och diskuterar olika meteorologiska ämnen. Förutom satellitbilder lärde vi oss om ämnen som: hur vindar rör sig över och runt berg, hur man kan använda radarbilder på flera olika sätt i sitt prognosarbete och hur vi kan bli vassare på att förutsäga hagel, m.m.
Såhär kan det se ut när människor från nio länder gemensamt ska försöka beskriva var det vanligtvis bildas snöbyar över hav som drar in över land och ger stora snömängder.
Lärare flögs in från öst och väst och vi hade verkligen lyxen att få höra utlåtanden från experter inom de olika områdena. Mycket av kursen går såklart också ut på att nätverka över landsgränserna och gruppdiskussionerna och övningarna blev väldigt intressanta moment då skillnader och likheter länderna emellan blev väldigt tydliga. Att kunna utbyta erfarenheter med folk från andra länder är väldigt värdefullt för oss meteorologer. Dels händer det en hel del i utvecklingen inom vårt ämne som kan vara bra att dela med sig av och dels använder man sig av olika metodik som kan inspirera andra. Nya infallsvinklar är alltid välkomna.
Helena, Försvarsmeteorolog, METOCC