På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

7 försvarsmeteorologer deltog i CJSE

forsvarsmeteorologerna

Igår avslutades stabsövningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE16, som pågått under de senaste två veckorna på Ledningsregementet i Enköping, Luftstridsskolan i Uppsala och på Marinbasen i Karlskrona.

CJSE är en internationell datorbaserad ledningsträningsövning som genomförs varje år i samarbete mellan Försvarsmakten och Försvarshögskolan. I övningen har ca 1200 personer deltagit från 27 olika nationer. Till skillnad från många andra övningar så har inga riktiga förband deltagit i övningen utan hela övningen är spelad.

CJSE16

Scenariot i övningen är en fredsbevarande insats i det fiktiva landet Bogaland där en FN-operation pågår för att skydda befolkningen och för att bidra till att återskapa struktur i landet efter ett långt inbördeskrig. På plats finns den multinationellt sammansatta styrkan BFOR, Bogaland Forces, med mandat från FN:s säkerhetsråd att verka för att överenskommelsen om vapenstillestånd följs. Syftet med övningen är att förbereda deltagarna på hur det kan vara att ingå i en multinationell stab vid en FN stödd insats.

I övningen har sju Försvarsmeteorologer deltagit. De har varit utplacerade på olika platser i olika staber och varit delaktiga i stabsarbetet med planering och genomförandet av de olika flyg-, marin- och landoperationerna. Deras huvuduppgift har självklart varit att hålla koll på vädret samt bidra med kunskaper om hur vädret kommer påverka operationerna och hur man taktiskt kan utnyttja vädret och på bästa sätt använda sig av en viss vädersituation.

MET_CJSEEn av dagens väderbriefingar för staben. Meteorologen är oftast först ut att tala och  allt sker på engelska så klart. 

Till skillnad från vårt dagliga jobb där vi alltid arbetar skarpt med riktigt väder, så var det under övningen spelat väder. En av meteorologerna satt med i spelövningen och skruvade på vädret så att det i vissa lägen inte skulle påverka verksamheten för mycket, eller i andra lägen göra vädret sämre någonstans för att begränsa en viss verksamhet.

En längre beskrivning om meteorologernas deltagande i övningen kommer inom kort.

Linda, Försvarsmeteorolog, HKV

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.