Slaget om Storbritannien – The Battle of Britain – utspelades för 75 år sedan och har ihågkommits i olika ceremonier i England. 3000 unga piloter i sina Spitfire, Hurricane, Defiant och Blenheim möte sommaren och förhösten 1940 en tysk övermakt i form av det starka Luftwaffe, men lyckades trots detta vända slaget till seger för Storbritannien. 500 av piloterna fick plikta med livet i denna uppgörelse som kom att rädda demokratin åt Europa. Det var om dessa piloter som premiärminister Churchill yttrade de berömda orden ”Aldrig i mänsklighetens historia har så många haft så få att tacka för så mycket”.
Den 10 juli brukar räknas som slagets början. De första målen var fartygstrafiken i Engelska kanalen och utmed Englands sydkust. I början av augusti övergick Luftwaffe till att bekämpa britternas radarstationer och flygfält. De utdragna striderna tärde hårt på det brittiska flygvapnet, Royal Air Force. Genom en taktisk miss av tyskarna, riktades därefter anfallen mot brittiska städer, främst London. Royal Air Force fick därigenom en respit som gjorde att man i viss utsträckning kunde rekonstruera förbandens stridsvärde. De hårdaste striderna utkämpades den 15 september när över 1500 flygplan bokstavligen var i elden över sydöstra England. De kraftiga tyska förlusterna ledde till att Hitler skrinlade planerna på en invasion av Storbritannien.
Svenska flygvapnet hade observatörer på plats. Erfarenheters som drogs från svensk sida var att kraftigt förstärka jaktflyget, tidigare hade bombflyget dominerat. Förstärkningen av jaktflyget påverkades också av erfarenheterna från det svenska frivilligförbandets F 19 strider i norra Finland under Vinterkriget. En annan erfarenhet som Flygvapnet drog av Slaget om Storbritannien var effektiviteten i det stridslednings- och luftbevakningssystem som skapats av den brittiska flygmarskalken och ledaren av det brittiska jaktflyget, Sir Hugh Dowding. Systemet kopierades nära nog rakt av och blev grunden för det som vi kom att kalla Stril 50.
En av baserna under Slaget om Storbritannien var Duxford utanför Cambridge. Vid en flyguppvisning och minnesceremoni den 19 september deltog inte mindre än 17 jaktflygplan av typen Spitfire i en formationsflygning som hänförde både öga och öra. Foto Lennart Berns
Striderna över sydöstra England, som var den värst utsatta delen av landet, leddes från luftförsvarscentralen i Uxbridge i utkanten av London. Centralen, som i mångt och mycket är en förlaga för luftförsvarscentralerna i Stril 50, har bevarats i nära nog originalskick. Foto Lennart Berns
Lennart Berns