På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapenkadetter i internationell övning

flygvapenbloggen

Soldaterna klär stegvis av en italiensk pilot. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Soldaterna klär stegvis av en italiensk pilot. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Denna vecka går Toxic Trip av stapeln, detta år i Verona, Italien. På plats finns R3-skolans kadetter som genomför ASOU, anpassad specialistofficersutbildning och soldater ur 263-R3-räddningstroppen. Toxic Trip är en årlig övning som genomförs av NATO-länder samt de länder som är med i PFP (Partnership For Peace), och fokus ligger på CBRN-hotet och hur man kan samverka över gränserna vid ett sådant hot. Medverkande detta år är bl.a. USA, Sverige, Italien och 15 andra länder.

Den italienska piloten får instruktioner hur nästa steg i saneringslinjen skall gå till. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Den italienska piloten får instruktioner hur nästa steg i saneringslinjen skall gå till. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Kadetterna började sin resa inför Toxic Trip i Skövde på CBRN-banan, där de lärde sig grunderna i CBRN. Utbildningen gav förutsättningar för att instruera i personligt skydd, dvs. användande av bl.a. skyddsmask och C-stridsdräkt.

Veckorna efter så fortsatte utbildningen inför Toxic Trip, nu på R3-skolan i Halmstad. Kadetterna har fått en djupare kunskap i ämnet samt hur man sanerar kontaminerad personal med hjälp av Saneringscontainer 06.

Maskinskötaren förbereder saneringscontainer 06 inför saneringen. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Maskinskötaren förbereder Saneringscontainer 06 inför saneringen. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Kadetterna har även planerat genomförandet i Verona och mängdtränat med soldater från F 21, vilket gör det möjligt att kunna hantera olika scenarion som kan utspela sig under den tillämpade delen av övningen.

Soldaterna förklarar för belgiska flygvapnet hur vi söker efter farliga ämnen. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Soldaterna förklarar för belgiska flygvapnet hur vi söker efter farliga ämnen. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Väl på plats i Italien har kadetterna och soldaterna från 263. R3-plutonen upprättat saneringsbana på Verona flygbas och genomfört samövning med de andra ländernas personal i syfte att öka kunskaperna för varandras teknik och taktik.

Nicklas Hansson och Tom Renlund är två av de kadetter som deltar i ASOU R3 och är på plats i Italien. De känner sig nöjda med att samöva med de andra länderna.

Sgt Hansson till vänster, Sgt Renlund hö. Båda kadetter hemmahörande på F21. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Sgt Hansson till vänster, Sgt Renlund hö. Båda kadetter hemmahörande på F 21. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

– Det är intressant och lärorikt att få samverka med andra nationer, säger sergeant Renlund och fortsätter: att få se andra länders tillvägagångssätt är utvecklande för vår verksamhet.

Sergeant Hansson inflikar: – Det är roligt att se de olika tekniska lösningarna som finns, vi arbetar alla lite olika men vi har samma mål: att rädda liv. Det ska bli intressant att se hur vi löser problemen tillsammans under veckans gång.

Maskinskötaren instruerar piloten att kliva in i hygienduschen. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Maskinskötaren instruerar piloten att kliva in i hygienduschen. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Toxic Trip fortsätter hela veckan, med fokus på samverkan med de andra deltagande länderna. Sverige har fått i uppgift att sanera både flygande personal, marktrupp och fordon.  Något som den svenska gruppen på plats är väl förberedda på.

Soldaterna förevisar för italienska flygvapnet hur vi arbetar. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

Soldaterna förevisar för italienska flygvapnet hur vi arbetar. Foto: Paul Bergström/Försvarsmakten

FAKTARUTA CBRN

FAKTARUTA ASOU

/Jesper Eklund

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *