På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Anrik amerikansk medalj tilldelades överste i Flygvapnet

Louise Levin

Överste Rafael Bengtsson med presidentordern som bekräftar att han tilldelas Bronze Star Medal. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Den 29 augusti fick överste Rafael Bengtsson ta emot, den amerikanska utmärkelsen The Bronze Star Medal, vid en ceremoni i samband med ett amerikanskt besök i Sverige. Han tilldelades medaljen efter mycket goda insatser under militära operationer vid och utanför Forward Operating Base Oqab, Kabul, den 6 augusti 2018 till 21 maj 2019.

Ryan Sweeney, amerikanska försvarsattaché i Sverige. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Den amerikanska försvarsattachén i Sverige välkomnade medaljören och det övriga sällskapet vid ceremonin. Där talade man om överste Bengtssons meriterande prestationer som chef, planerare och rådgivare vid Train Advise Assist Command – Air, 438th Air Expeditionary Wing och hans engagemang under militära operationer under väpnad konflikt med motsatt utländsk styrka vid Forward Operation Base Oqab, Kabul Afghanistan.

I motiveringen kan bland annat läsas hur överste Bengtsson under betydande fara från raketattacker, insiderhot och direkt eldverkan genomförde sextiofem uppdrag utanför basen och stod som rådgivare för det afghanska flygvapnets högkvarter i en rad operativa och strategiska frågor.

– Det är ett väldigt fint erkännande att få den här utmärkelsen och jag blev mycket överraskad. Men insatserna handlade inte bara om mig utan var ett lagarbete där jag arbetade i ett fantastiskt team med amerikaner, britter och tyskar, säger överste Rafael Bengtsson.

Han var också rådgivare för det afghanska flygvapnet i dess planering till stöd för Parlamentsvalet 2018, som dock försenades och därför genomfördes först 2019. Det var det första framgångsrikt ledda valet på 17 år, där det afghanska flygvapnet levererade hundra procent av känsligt valmaterial och det valrelaterade våldet minskade med 67 procent.

Överste Bengtson var också med i utvecklingen av en databas från vilken det afghanska flygvapnet skulle kunna identifiera flygvapenpersonal lämpliga för potentiella framtida chefspositioner och ge koalitionsrådgivare möjligheten att ge goda råd till bland annat försvarsministern och flygvapnets befälhavare.

Enligt motiveringen uppvisade han exemplariskt ledarskap och plikttrogenhet vilket ger stor heder åt överste Rafael Bengtsson, det svenska flygvapnet och Sverige.

– Vi har en bra utbildning i Sverige, vi är lagspelare och ser möjligheter och inte begränsningar. Därför vill jag också framhålla mina företrädare i det här arbetet och allt de gjorde innan mig och som jag hade nytta av. Sen vill jag ge ett särskilt erkännande till min “Guardian Angel” Oskar, den svenske flygbasjägaren på plats. Han var suveränt duktig, mycket uppskattad av alla och fungerade också som en del av både områdesskyddet och utbildningsteamet. Men naturligtvis var hela teamet jag arbetade med otroligt fokuserade och målinriktade, helt enkelt ett fantastiskt gäng säger överste Rafael Bengtsson.

Medaljen har tidigare delats ut till flygvapenchef Carl-Johan Edström 2019. Han blev då den första utländska militären som tilldelats medaljen sedan 2001. Totalt har tre svenskar fått medaljen sedan 1962.

FAKTA

The Bronze Star Medal är en utmärkelse som instiftades 1944 genom Executive Order 9419 utfärdad av president Franklin D. Rosevelt. Utmärkelsen delas ut till personal i det amerikanska försvaret för heroiska prestationer och insatser eller för förtjänstfulla prestationer och insatser i stridsområden. Genom tillägget Executive Order 11046 utfärdad av president John F. Kennedy den 24 augusti 1962, är också officerare ur andra amerikanska uniformerade yrken är och civila berättigade att ta emot utmärkelsen, liksom utländska militärer som har tjänstgjort med ett förband ur amerikanska försvarsmakten.

Text: Petra Blomqvist

Flygvapenchef, generalmajor Carl-Johan Edström tilldelar överste Rafael Bengtsson The Bronze Star Medal. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *