På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rubriker för Luftförsvarsövningen

Louise Levin

Media på första parkett. Klargöring på riksväg 44 utanför Skaraborgs flygflottilj.

Under våren har mediebevakningen av Försvarsmakten ökat kraftigt i spåret av invasionen av Ukraina och det allvarliga säkerhetsläget. Det har även märkts i Flygvapnet och när inledningen av Luftförsvarsövning 2022 sammanföll med Nato-beslutet så är det inte förvånande att övningen fått stor uppmärksamhet både hos allmänheten och i media.

Luftförsvarsövningen genomförs i stora delar av södra och mellersta Sverige vilket innebär att Flygvapnet syns och hörs extra mycket, och på platser där vi inte flyger så ofta vanligtvis.

För att minska eventuell oro och öka kunskapen om Flygvapnet så är det viktigt att informera om vår verksamhet både i luften och på marken. Det gör vi via brevutskick till närboende, annonser i tidningar och inslag i våra egna kanaler samt genom information till andra myndigheter.

Media har en viktig roll som kunskapsförmedlare men också som granskare av Flygvapnets och Försvarsmaktens verksamhet. I samband med Luftförsvarsövningen planerades både en central pressträff och flera lokala pressträffar för att ge media möjlighet att följa övningen på alla stora övningsplatser.

Flera internationella tv-kanaler har besökt pressträffarna liksom nationella och lokala medier. Överbefälhavaren Micael Bydén och flygvapenchefen Carl-Johan Edström har intervjuats på både svenska och engelska. Även förbandschefer, soldater, värnpliktiga och hemvärnssoldater – och inte minst våra finländska kollegor har fått stå i rampljuset.

Givetvis påverkar en så stor övning allmänheten på olika sätt, bland annat genom buller och trafikstörningar – och allmänheten har visat en stor förståelse och intresse. Vi har även fått uppbackningar och stöd på sociala medier vilket vi är tacksamma för.

Sverige är värt att försvara och för att bygga ett starkt militärt och civilt försvar krävs att vi övar dygnet runt, året runt och i alla delar av Sverige. Vi kan inte ta vår demokrati för givet.

Flygvapenchefen intervjuas av Nya Lidköpings-Tidningen.

Text: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *