På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett kreativt flygvapen

Louise Levin

Flygvapnet strävar alltid efter att verksamheten inom alla områden ska ligga i framkant vad gäller nytänkande och innovationer. Innovationspriset ger Flygvapnet möjlighet att ta till vara och premiera den kunskap som finns hos medarbetare och rekryter.

?Att kreativiteten är stor hos Flygvapnets medarbetare och rekryter råder det ingen tvekan om. Intresset för innovationspriset är stort och det har kommit in många intressanta förslag inom en rad olika områden. De förslag som hittills lämnats in handlar bland annat om:

  • Förbättringar och effektiviseringar av befintliga system.
  • Lösningar för förplägnad i kris och krig.
  • Nyttjande och vård av Flygvapnets materiella resurser på ett nytt och kostnadseffektivt sätt.
  • Hur materiella resurser kan återanvändas istället för att kasseras.
  • Kompetensutveckling och kunskapsöverföring mellan Flygvapnets medarbetare och rekryter.
  • Nya effektiva IT-lösningar.
  • Förebyggande hälsoinsatser för Flygvapnets medarbetare och rekryter.
  • Genomförande av övningsverksamhet på nya sätt.
  • Effektivisering av möten.
  • Nya och snabbare sätt att hantera Flygvapnets ärenden.

Anders Persson

– Det är bra att vi har fått in så många förslag till innovationspriset, det gör mig glad. De förslag som lämnats in har en stor bredd och de är alla intressanta. Jag känner mig stolt över Flygvapnet och den kreativitet som finns i vår organisation. Tillsammans tar vi ansvar för Flygvapnets framtida tillväxt, säger ställföreträdande flygvapenchefen brigadgeneral Anders Persson.

Ett framåtlutat Flygvapen

Flygvapnets medarbetare har via innovationspriset generöst delat med sig av sina idéer och förslag. För det krävs mod och för att våga behövs ett tryggt, öppet arbetsklimat där allas delaktighet är viktigt. En kultur där goda idéer och förslag uppmärksammas och premieras, en kultur som präglas av ständig utveckling där alla aktivt bidrar till en lyckad tillväxt och framtid för Flygvapnet.

Carl-Johan Edström

– Att se det engagemang som finns hos Flygvapnets medarbetare och rekryter och att få ta del av alla intressanta förslag som skickats in är verkligen inspirerande. Vi har fått in många förslag och nu väntar med spänning på att vi ska få in ännu flera. Vi vill rikta ett stort tack till de som hittills aktivt har bidragit, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström.

Innovationsprisets syfte

Flygvapnet står inför en tid som präglas av tillväxt. För att kunna möta upp framtidens utmaningar är det vitalt att alla inom organisationen känner ansvar, engagemang och delaktighet. Att ta tillvara den kreativa kraft som finns hos för Flygvapnets medarbetare och rekryter är en förutsättning för detta. Flygvapnet vill genom innovationspriset uppmuntra till delaktighet i ett öppet arbetsklimat som präglas av transparens, där det är högt till tak och där delaktighet råder. Via innovationspriset understryks vikten av att allas ansvar och engagemang är avgörande för att Flygvapnets ska lyckas. Innovationspriset gör det möjligt för alla inom Flygvapnet att dela med sig av sina förslag och idéer och därmed påverka Flygvapnets framtida utveckling.

Fakta

Innovationspriset är ett nytt årligen återkommande pris, i likhet med årets taktiker i Flygvapnet. Priset instiftades av Flygvapnets ledning i februari 2021. Det ger alla inom Flygvapnet en direkt möjlighet att påverka och delta i den kommande utvecklingen. Alla medarbetare och rekryter som tillhör Flygvapnet erbjuds möjlighet att dela med sig av sina förslag och idéer. I stort sett kan de idéer och förslag som lämnas in vara vad som helst, huvudsaken är att Flygvapnet kan dra nytta av dem i verksamheten.

Ett arbete med att utse årets innovatör påbörjas den 1:a oktober. Därefter görs en överläggning där panelen utser en eller flera vinnare. Vinnaren eller vinnarna kommer årligen att premieras vid flygvapenmötet som äger rum på senhösten varje år.

Text: Angela Ullman
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *