På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapenchefen åter i lufthavet

Jesper Sundström

Under drygt en och en halv vecka har flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, besökt sitt hemmaförband Norrbottens flygflottilj under lite mer inofficiella former. Det är drygt ett år sedan han sist flög och för att få fortsätta flyga Jas 39 Gripen har han nu genomfört en så kallad återinflygning som bland annat består av simulatorpass samt inflygningspass.

– Det här är ett bra sätt för mig som flygvapenchef att få vara med ute i verksamheten, ute på divisionerna och i lufthavet där vi med luftvapnet har den största verkan. Det tvingar även mig som chef att vara uppdaterad med Gripensystemet eftersom jag måste kunna detaljerna om jag ska kunna flyga och det hjälper mig även till del i mitt beslutsfattande. Sen är det ju självklart också väldigt roligt. Jag har flugit i hela min karriär och det är en stor glädje för mig att få sitta i ett flygplan och få göra ett sådant här pass, säger Carl-Johan Edström med ett stort leende.

Hans ”instruktör” under återinflygningen, major Stefan Kaarle, är den som planerat flygvapenchefens återinflygning.

 

– Jag har ju haft förmånen att få flyga med Carl-Johan i många år och jag vet att han är en god pilot i grunden och det här är lite som att lära sig cykla – även om han varit borta ett tag så känner man att han fortfarande kan cykla. Och med risk för att göra honom lite mallig så skulle jag vilja säga att han imorgon kan krigsplaceras på vilken som helst av våra stridsflygdivisioner i landet.

Se filmen med flygvapenchefen

Text och foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Film: Joakim Vidgren/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *