På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

80 år sedan F 19 Finland sattes upp

Jesper Sundström


Susann Johansson och Claes Nilsson, ställföreträdande chef F 21 framför minnesstenen utanför kanslihuset på  F 21.

Under fredagförmiddagen genomfördes den årliga minnesceremonin för flygflottiljen F 19 Finland som vanligt på två platser  –  F 21 i Luleå samt i Rovaniemi där både finska och svenska representanter deltog.  I år är det dessutom 80 år sedan F 19 Finland, eller Svenska frivilligkåren i Finland, sattes upp för att stötta det finska flygvapnet under vinterkriget.  Flottiljen verkade en kort period under år 1940 i Finland och hade sin huvudbas vid sjön Olkkajärvi i närheten av Rovaniemi i Finland.

Vid finska vinterkrigets utbrott var det finska flygvapnet illa rustat för krig. 30 nov 1939 gick 20 sovjetiska/ryska divisioner över gränsen till Finland mellan Petsamo och Karelen i söder. Som en liten förstärkning skänkte den svenska regeringen den 8 december 1939 tre stycken Jaktfalkar J 6, tre stycken Fokker CV-E S 6 samt två Bristol Bulldog J 7. Flygplanen tillfördes det ordinarie finska flygvapnet som kraftsamlade luftförsvaret i södra Finland.


Stefan Fredriksson, stabschef vid F 21 lägger ner en krans vid minnesstenen i Rovaniemi.
Bakom honom Lennart Holtrin, Kamratföreningen F 21. Foto: Lena Korva

”Finlands sak är vår”, spred sig i Sverige inför Vinterkriget 1939. Sverige och Svenska Flygvapnet ställde materiel och frivillig personal till Finlands förfogande. För att hjälpa Finland skedde inom flygstaben förberedelser för att sätta upp ett frivilligförband med en jaktdivision och en bombdivision i norra Finland.  Flottiljens arbetsuppgift var att bedriva spaning och anfall mot ryska flygbaser samt anfall mot ryska marktrupper, och i mån av resurser förse städerna Uleåborg, Kemi och Torneå med jaktförsvar.

Regeringen gav 14 december 1939 sitt tillstånd till att ett frivilligt flygförband fick organiseras. Chef blev den dåvarande majoren Hugo Beckhammar, som redan några dagar före nyåret rekryterat ca 240 frivilliga, som med tåg reste från Haparanda till Kemi i norra Finland för att förbereda baseringsplatsen i Veitsiluoto.

Regeringen beslöt den 30 december att ställa fem B 4 Hawker Hart, och tolv J 8 Gloster Gladiator till flottiljens förfogande. Vid den tidpunkten motsvarade det en tredjedel av Flygvapnets jaktflyg.

Förbandet organiserades med en flottiljstab, jaktdivision, lätt bombgrupp, transportgrupp samt ett stationskompani, totalt 250 man och två lottor.

Då vapenstilleståndet inträdde 13 mars 1940, hade F 19 opererat i 62 dagar, resultatet var tolv ryska flygplan förstörda med sex egna flygplans förluster, och tre stupade svenska piloter. Nio J 8 och två B 4 återvände till Sverige i slutet av mars 1940 och placerades på svenska flottiljer.


Rovaniemi. I mitten till vänster om minnesstenen: Lennart Holtrin, Kamratföreningen F 21 och Stefan Fredriksson, stabschef F 21.
De tre yttersta till höger om stenen: Arto Rissala, Jussi Ylimärtio och Teemo Elonen. Foto: Lena Korva

 

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Per arne andreasson 12 januari 2020 15:35

    Finland sak är vår gäller verkligen nu
    Så samarbete är viktigt låg själv vid F1 Västerås
    Draken flög för åss

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *