På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapenchefen besökte finska flygvapnets övning Ruska 19

Louise Levin

Flygvapenchefer. Finske flygvapenchefen Pasi Jokinen och svenske flygvapenchefen Carl-Johan Edström.
”Väldigt bra diskussioner om vårt fortsatta samarbete”, säger Carl-Johan Edström.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Besöket genomfördes på Rissala flygbas utanför Kuopio under pågående övning Ruska 19. Efter inledande presentation av övningen besöktes därefter den svenska kontingenten från F 21. Besöket avslutades på den finska flygstridslednings- och luftbevakningscentralen.

Ruska är finska flygvapnets största övning i år. Totalt deltar 4 500 personer, inkluderat 2 000 reservister och ca 50 flygplan.

I övningen utvecklas luftförsvaret av Finland och där medverkar svenska flygvapnet.

– En mycket bra övning där vi kan öva gemensamt taktiskt uppträdande under realistiska förhållanden. Något som även utvecklar det svenska nationella försvaret, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Det finsk-svenska samarbetet fortsätter utvecklas under övningen att ta ytterligare steg. Svensk personal bemannar ett antal olika funktioner i den finska organisationen under övningen, bland annat luftbevakning och flygstridsledning.

– Roligt att se att vi fortsätter ta steg framåt i det finsk-svenska samarbetet. Vi fortsätter utveckla våra förmågor att integrera svensk stridsflygdivision och basförband i det finska luftförsvaret.

Besök vid den svenska grupperingsplatsen.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Under övningen kommer även finska flygtekniker att utbildas på Jas 39 Gripen för att kunna hjälpa till vid klargöring, så kallad cross-service.

– Svenska flygvapnet har blivit mycket väl mottaget vilket gör att det går snabbt att komma igång och kunna leverera luftoperativ effekt i försvaret av Finland.

Finska flygvapnet övar precis som svenska flygvapnet på andra platser än ordinarie flygbaser och spridning kommer att övas under Ruska 19.

– Vi har fler saker som förenar oss än vad som skiljer oss. Tillsammans är vi starka och vi bygger säkerhet i vårt närområde.

Förutom att ingå i det finska luftförsvaret agerar även svenska flygvapnet kvalificerat motstånd.

Svenska delegationen från Flygstaben som besökte övningen tillsammans med finska kollegor.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Läs mer om övningen på finska flygvapnets webb, klicka här

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *