Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygvapenchefen besökte finska flygvapnets övning Ruska 19

Louise Levin

Flygvapenchefer. Finske flygvapenchefen Pasi Jokinen och svenske flygvapenchefen Carl-Johan Edström.
”Väldigt bra diskussioner om vårt fortsatta samarbete”, säger Carl-Johan Edström.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Besöket genomfördes på Rissala flygbas utanför Kuopio under pågående övning Ruska 19. Efter inledande presentation av övningen besöktes därefter den svenska kontingenten från F 21. Besöket avslutades på den finska flygstridslednings- och luftbevakningscentralen.

Ruska är finska flygvapnets största övning i år. Totalt deltar 4 500 personer, inkluderat 2 000 reservister och ca 50 flygplan.

I övningen utvecklas luftförsvaret av Finland och där medverkar svenska flygvapnet.

– En mycket bra övning där vi kan öva gemensamt taktiskt uppträdande under realistiska förhållanden. Något som även utvecklar det svenska nationella försvaret, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Det finsk-svenska samarbetet fortsätter utvecklas under övningen att ta ytterligare steg. Svensk personal bemannar ett antal olika funktioner i den finska organisationen under övningen, bland annat luftbevakning och flygstridsledning.

– Roligt att se att vi fortsätter ta steg framåt i det finsk-svenska samarbetet. Vi fortsätter utveckla våra förmågor att integrera svensk stridsflygdivision och basförband i det finska luftförsvaret.

Besök vid den svenska grupperingsplatsen.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Under övningen kommer även finska flygtekniker att utbildas på Jas 39 Gripen för att kunna hjälpa till vid klargöring, så kallad cross-service.

– Svenska flygvapnet har blivit mycket väl mottaget vilket gör att det går snabbt att komma igång och kunna leverera luftoperativ effekt i försvaret av Finland.

Finska flygvapnet övar precis som svenska flygvapnet på andra platser än ordinarie flygbaser och spridning kommer att övas under Ruska 19.

– Vi har fler saker som förenar oss än vad som skiljer oss. Tillsammans är vi starka och vi bygger säkerhet i vårt närområde.

Förutom att ingå i det finska luftförsvaret agerar även svenska flygvapnet kvalificerat motstånd.

Svenska delegationen från Flygstaben som besökte övningen tillsammans med finska kollegor.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Läs mer om övningen på finska flygvapnets webb, klicka här

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *