På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första flygvapenövningen för nya Flygstaben

Kristoffer Olofsson

Den 1 januari 2019 etablerade sig den nya Flygstaben i Uppsala. Nu stundar den första Flygvapenövningen för den nya försvarsgrensstaben.

Flygvapenchef Mats Helgesson och ställföreträdande Flygvapenchef Carl-Johan Edström.

I Flygstabens lokaler vid Uppsala garnison har förberedelser pågått i flera veckor. På fredagen den 22 mars startar Flygvapenövning 19 och det är den nyetablerade flygstaben som kommer leda hela flygvapnet. För flygvapenchef Mats Helgesson innebär den nya staben att han till skillnad från tidigare kommer gå övad i befattning som flygtaktisk chef och vara den som fattar flygvapnets minutoperativa beslut. Det som tidigare varit uppdelat i en produktionsdel och en insatsdel har nu blivit en och samma stab.
– Det kommer bli väldigt nyttigt och spännande för mig att gå in i den rollen. Den nya organisationen innebär att vi får en bättre ledning i och med att vi har en gemensam stab som har kontroll över samtliga resurser vi har att tillgå, säger han.

Tidigare flygtaktisk chef, Carl-Johan Edström, är nu ställföreträdande flygvapenchef och kommer att dela på rollen som flygtaktisk chef med Mats Helgesson under Flygvapenövning 19. Övningen kommer utspela sig i norra Sverige och nordvästra Finland den 22 mars till den 27 mars. Det är sex år sedan hela flygvapnet övade tillsammans i vintermiljö.
– Detta ställer helt andra krav vad gäller exempelvis väder, ljus- och ljudförhållanden och materiel. Detta gäller i synnerhet basförbanden, det vill säga de som verkar på marken för att möjliggöra att vi kan ha flygplan i luften. Vi ska kunna verka när som helst, var som helst i Sverige och därför är det oerhört viktigt att stärka vinterförmågan hos samtliga förband inom flygvapnet, säger Mats Helgesson.

Andra fokusområden som flygvapenchefen lyfter fram är omfallsplanering, spridning och skydd av materiel, samverkan med hemvärnet och armén samt förmåga till uthållighet över tid. Även det finsk-svenska samarbetet är prioriterat och finsk personal kommer att förstärka svenska förband och staber under övningen. Svenska Jas 39 Gripen baserar i Finland tillsammans med finskt stridsflyg ör att spela högteknologisk motståndare och finska stridsflyg och helikoptrar kommer öva som en del av det svenska luftförsvaret.
– I grund och botten handlar det om att öva förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Vi ska vara taktiskt överlägsna vår motståndare och vi övar alltid för att vinna, säger Carl-Johan Edström.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Monika Grahn 22 mars 2019 12:26

    Det är bra att vi övar även med andra. Det stärker det mark, luft och vatten försvar. Vi har en otrolig kapacitet men den kan alltid förbättras. Vid övning lär vi oss men också alltid något nytt. De scenarion som utfärdas är att lära oss något av. Övning ger fördighet. Lycka till!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *