Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygofficerare i händelsernas centrum för TRJE18

Louise Levin

Johan Elofsson (F 17), Ulf Martinson (FTS Luftfart, RO/Flygledare), Daniel Josefsson (LSS/StriC N), Therese Söderman (L CS Strilbat), Marcus Borgström (HKV Prod Utb).

Sedan snart två veckor tillbaka befinner sig fem svenska flygofficerare på plats i Natos högkvarter för luftoperationer (NATO HQ Aircom). Högkvarteret ligger beläget på den amerikanska flygbasen Ramstein i södra Tyskland där även ledningen för USA:s flygstridskrafter i Europa och Afrika är lokaliserat.

Inom ramen för övningen TRJE18 arbetar de svenska flygofficerarna som värdlandsrepresentanter och partners i Nato-staben i syfte att säkerställa att övningen kan genomföras flygsäkert och samtidigt med hög komplexitet. Då flygningarna i TRJE18 i relativt stor omfattning sker i svenskt luftrum med svenska flygstridsledare krävs omfattande civil och militär samordning för flygningarna till och från Sverige. Deltagande flyg ansluter direkt till det stora norrländska flygövningsområdet från baserna Bodö, Örland, Rovaniemi och Luleå samt baser i både Storbritannien och USA.

I den sammansatta staben tjänstgör ett hundratal officerare ur Nato som tillsammans med de svenska och finska representanterna sätter samman olika flyguppdrag i syfte att uppnå så bra träningseffekt som möjligt för de deltagande enheterna. Under ledning av en tysk general använder flygstaben olika resurser bestående av allt från lufttanknings-, stör- och transportflygplan till närmare 150 stridsflygplan för att bygga varje flygföretag. När väl själva flygföretagen är i luften leds flygplanen av ledningsorgan i såväl Sverige, Norge, Finland som av luftburna radarflygplan. Totalt deltar cirka 280 flygplan under TRJE18.

Under tisdagen inspekterade den amerikanske flyggeneralen Tod Wolters arbetsläget inför kommande dagars flygföretag. Vid inspektionen redogjorde staben för hur flygövningarna i skrivande stund skiftar fokus från att ha bestått av olika enklare samövningar till mer och mer komplexa övningar. Till vardags tjänstgör general Wolters som chef för Aircom och samtidigt alla amerikanska flygstridskrafter i Europa och Afrika.

Vid pennan, Johan Elofsson, divisionschef F 17

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *