På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenskt deltagande i årets Toxic Trip

Mats Gyllander

Luftstridsskolan, F7, F17 och F21 övar CBRN, indikering och sanering, på övningen Toxic Trip 2018 som genomförs vid 43. Naval Airbase i Gdynia, Polen.

Brittisk CBRN specialist sanerar svensk pilot. Foto: Risto Aatola, BBS/R3

Toxic Trip är en multinationell övning som genomförs av NATO, där Sverige deltar inom ramen för PFP, Partnership For Peace.
I år deltar ca 500 personer från 18 länder. Övningen fokuserar på skydd mot CBRN-händelser vid flygbaser och sanering av flygande personal.

Svensk pilot i USA:s saneringsbana. Foto: Ulf Ragnarsson, UTV Luft/TU Bas

Toxic Trip inleds med ett utbildande skede då vi förevisar vår materiel och våra metoder. Vi får öva att sanera andra länders flygförare och besättningsmän.
Snart går vi in i ett mer tillämpat skede där fyra större händelser kommer pröva och utveckla vår förmåga att hantera CBRN händelser vid en flygbas.

Fransk besättningsman går in i vår kontrollstation. Foto: Ulf Ragnarsson, UTV Luft/TU Bas

Sverige bidrar med personsanering av piloter och flygande personal samt fordonssanering. Den utrustning vi har med är saneringsutrustning 06/S, CBRN skyddstält 07 samt kontrollstation (CCM, contamination control monitor).

Ulf Ragnarsson

UTV Luft/TU Bas

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *