Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenskt deltagande i årets Toxic Trip

Mats Gyllander

Luftstridsskolan, F7, F17 och F21 övar CBRN, indikering och sanering, på övningen Toxic Trip 2018 som genomförs vid 43. Naval Airbase i Gdynia, Polen.

Brittisk CBRN specialist sanerar svensk pilot. Foto: Risto Aatola, BBS/R3

Toxic Trip är en multinationell övning som genomförs av NATO, där Sverige deltar inom ramen för PFP, Partnership For Peace.
I år deltar ca 500 personer från 18 länder. Övningen fokuserar på skydd mot CBRN-händelser vid flygbaser och sanering av flygande personal.

Svensk pilot i USA:s saneringsbana. Foto: Ulf Ragnarsson, UTV Luft/TU Bas

Toxic Trip inleds med ett utbildande skede då vi förevisar vår materiel och våra metoder. Vi får öva att sanera andra länders flygförare och besättningsmän.
Snart går vi in i ett mer tillämpat skede där fyra större händelser kommer pröva och utveckla vår förmåga att hantera CBRN händelser vid en flygbas.

Fransk besättningsman går in i vår kontrollstation. Foto: Ulf Ragnarsson, UTV Luft/TU Bas

Sverige bidrar med personsanering av piloter och flygande personal samt fordonssanering. Den utrustning vi har med är saneringsutrustning 06/S, CBRN skyddstält 07 samt kontrollstation (CCM, contamination control monitor).

Ulf Ragnarsson

UTV Luft/TU Bas

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *