Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En 102 års jubilar minns tillbaka till tjänsten i flygvapnet

Mats Gyllander

Govert Ålund, född den 29 april 1916, hade privat flygcertifikat när andra världskriget bröt ut. Han inkallades omedelbart som värnpliktig flygförare och kom i princip att tjänstgöra som sådan under hela beredskapstiden intill sommaren 1945.

Han placerades vid F 2 och var under beredskapen utstationerad på flertalet av de olika flygstationer som förbandet upprättade runt Sveriges kust. Han kom i huvudsak att flyga S 5, Heinkel HE 5 (”Hansa”) sjöflygplan i dess olika varianter men även andra sjöflygplan inklusive T 2, Heinkel HE 115.

När beredskapen upphörde lämnade Gover Ålund Flygvapnet och startade en lönsam verksamhet med import och export. Efter sin pensionering har han bl.a. skrivit flera artiklar om sin tid som flygförare under beredskapen, vilka publicerats i tidskriften Flyghistorisk revy.

På sin 102 årsdag förärades Gover Ålund av sin släkting RO/överstelöjtnant Dag Eckerberg ett fotografi av T 2-tavlan, som ursprungligen gavs till F 2:s officerskår vid leveransen av tolv T 2-plan hösten 1939. Tavlan hänger numera på Stridslednings- och Luftbevakningsskolan, StrilS vid Luftstridsskolan i Uppsala.

Tavlan målades av professor Claus Bergen, München, en av sin tids mera berömda marinmålare.
Vid F2 nedläggning 1974 flyttades tavlan till F18 i Tullinge för att sedan flyttas till Uppsala 1994.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *