På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

75 års jubileum

flygvapenbloggen

Aspirantskolan 1943-1944. Examensfoto Ljungbyhed 1944-04-17

Den 6 maj i år (2018) är på sätt och vis en märkesdag i flygvapnet. Då är det 75 år sedan den största kullen någonsin ryckte in vid flygskolan i Ljungbyhed.

232 förhoppningsfulla fick dra på sig flygoveraller. Och 119 fick efter ett år de eftertraktade vingarna. Även det svenskt rekord. Av dessa 119 är nu två kvar – Sven Brise och undertecknad.

Sven är visserligen reservofficer men i själ och hjärta en fullmatad statare. Kursen brukade inleda sina möten med ett besök i baren och Sven brukade lika regelmässigt ta hand om barnotan. Den är billigare nu.

Sven tog en jur.kand. och hans livsverk blev att krossa ett internationellt monopol på flygförsäkringar och se till att en rättmätig del hamnade i Skandias goda händer.

Sven tjänade en slant på kuppen, men det är honom väl unnat.

Själv minns jag inte mycket från själva inryckningen mer än att man på fallskärmsförrådet meddelade att om skärmen inte fungerade var jag välkommen att kvittera ut en ny. Ett gamalt slitstarkt skämt som varar än idag.

Mitt liv har jag skildrat i två böcker – Ett liv i det blå och Kungens adjutant. De finns gudskelov inte längre att få tag på.

Om någon till äventyrs vill kontakta oss träffas vi på:

Sven: sven.brise@telia.com, 08-268 640

Ulf: ulle.bjorkman@telia.com, 070-776 05 45

Med flygarhälsning

Ulf ”Ulle Bulle” Björkman

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *