Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

75 års jubileum

Mats Gyllander

Aspirantskolan 1943-1944. Examensfoto Ljungbyhed 1944-04-17

Den 6 maj i år (2018) är på sätt och vis en märkesdag i flygvapnet. Då är det 75 år sedan den största kullen någonsin ryckte in vid flygskolan i Ljungbyhed.

232 förhoppningsfulla fick dra på sig flygoveraller. Och 119 fick efter ett år de eftertraktade vingarna. Även det svenskt rekord. Av dessa 119 är nu två kvar – Sven Brise och undertecknad.

Sven är visserligen reservofficer men i själ och hjärta en fullmatad statare. Kursen brukade inleda sina möten med ett besök i baren och Sven brukade lika regelmässigt ta hand om barnotan. Den är billigare nu.

Sven tog en jur.kand. och hans livsverk blev att krossa ett internationellt monopol på flygförsäkringar och se till att en rättmätig del hamnade i Skandias goda händer.

Sven tjänade en slant på kuppen, men det är honom väl unnat.

Själv minns jag inte mycket från själva inryckningen mer än att man på fallskärmsförrådet meddelade att om skärmen inte fungerade var jag välkommen att kvittera ut en ny. Ett gamalt slitstarkt skämt som varar än idag.

Mitt liv har jag skildrat i två böcker – Ett liv i det blå och Kungens adjutant. De finns gudskelov inte längre att få tag på.

Om någon till äventyrs vill kontakta oss träffas vi på:

Sven: sven.brise@telia.com, 08-268 640

Ulf: ulle.bjorkman@telia.com, 070-776 05 45

Med flygarhälsning

Ulf ”Ulle Bulle” Björkman

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *