På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets första Luftstridsdagar genomförda i Uppsala

flygvapenbloggen

Deltagare vid de första Luftstridsdagarna samlade i idrottshallen i Uppsala.

Luftstridsdagarna genomfördes vid Luftstridsskolan i Uppsala under den 8-9 juni 2017 med temat Strategisk utveckling av Luftstridskrafterna mot 2025.

Likt som tidigare i armén och i marinen har nu även flygvapnet skapat former för motsvarande luftstridsdagar. Luftstridsskolan har uppdraget och vid LSS är det UTV Luft som ansvarat för planering och genomförande.

Målet med Luftstridsdagarna är att utgöra en del i vår utveckling mot 2025 inom FM vision.

Syftet är att inom ramen för Försvarsmaktens vision skapa en gemensam förståelse för luftstridskrafternas roll och ansvar i ett starkare försvar som möter varje hot, klarar varje utmaning.

Luftstridsdagarna genomfördes med drygt 100 deltagande från flygvapnets alla förband, flera delar ur Högkvarteret, men även deltagare från Försvarsdepartementet, Försvarhögskolan och Försvarets Materielverk, FMV.

Idrottshallen på Uppsala garnison anpassades till en ändamålsenlig konferenslokal där dagarna kunde genomföras med både föredrag, seminarier och paneldebatter. Deltagarna var indelade i ett antal arbetsgrupper där man blandat kompetenser och erfarenheter i varje grupp.

Flygtaktisk chef, brigadgeneral Gabor Nagy var en av de chefer som inledde Luftstridsdagarna.

Inriktningen på de båda dagarnas genomförande utgick från ledorden:

  • Kunskapsspridning inom det luftoperativa området inom i första hand flygvapnet men även med andra aktörer från Försvarmakten, politiska nivån och andra myndigheter.
  • Öppenhet att fritt få uttrycka och pröva sina åsikter och idéer från en positiv utgångspunkt.
  • Delaktighet genom att alla, från ”längst ut på linan” till ”generalen”, ges möjlighet att bidra till den gemensamma målbilden för flygvapnet.
  • Engagemang genom att använda en seminarieform som medger dialog framför monolog och som leder till många intressanta frågeställningar, diskussioner och resonemang utifrån den bredd och djup av kompetenser som deltagarna besitter.
  • Stärkt flygvapenanda genom förståelse för min och andras roller inom systemet luftstridskrafterna.

Efter en inledning genomfördes sedan dagarna i tre olika huvudpass.
Första passet avhandlade säkerhetspolitiska utmaningar 2025. Därefter kom luftstridskrafternas utmaningar 2025 och vid det sista passet arbetade man med personalförsörjning och rekrytering 2015.

Majoren Gustav Rosén jämte den nytillträdde C LSS, överste Robert Nylén är redo att inleda Luftstridsdagarna 2017.

Gustav Rosén vid Inriktningsavdelningen på UTV Luft har haft en ledande roll att ta fram förutsättningarna och sätta konceptet för de första Luftstridsdagarna.

-Utan att ha hunnit grunda sig på de skriftliga erfarenheter vi fått in från alla deltagare så känns det bra efter dessa båda dagarna. Vi har nu ett bra grundkoncept att bygga vidare på och ett av huvudmålen med att öka en bredare delaktighet att tillsammans forma vårt framtida luftförsvar finns det nu goda förutsättningar för, säger Gustav Rosén.

Avsikten är nu att man vart annat år ska genoföra luftstridsdagar i den här formen och omfattningen.

Överste Anders Persson lämnade dagen innan, den 7 juni över befälet för Luftstridsskolan till överste Robert Nylén. Anders deltog på luftstridsdagarna i sin nya roll som chef för flygvapnets produktionsavdelning, PROD Flyg och sammanfattar sina intryck enligt följande:

– Mycket bra dagar med bred representation från hela Flygvapnet samt närliggande myndigheter. Deltagandet från dessa är mycket viktigt där särskilt Försvarsdepartementets deltagande skall uppmärksammas. Tack LSS för bra dagar, avsluta Anders Persson.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *