På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flyger tillsammans igen

flygvapenbloggen

Öv Anders Persson (C LSS) och öv Lars Helmrich (C F 7) kunde efter 27 år som piloter genomföra ett gemensamt flygpass i JAS 39 Gripen.

1990 började Anders och Lars på Flygskolan i Ljungbyhed med förhoppningen att bli några av de första Gripenpiloterna i Flygvapnet. På grund av förändrade planer och olika vägar under sina karriärer dröjde det ända tills nu innan de bägge flygeleverna kunde flyga Gripen tillsammans.

Anders flög in sig på Jaktviggen och flög på F 4 i Östersund och F 16 i Uppsala, där han dessutom ett par år var flyglärare på Grundläggande Taktisk Flygutbildning (GTU 2). Efter detta följde stabstjänstgöring på Högkvarteret och attachéjobb i Schweiz för att senare tjänstgöra som stabschef på Flygtaktiska staben. Anders är idag chef på Luftstridsskolan i Uppsala.

Lars placerades på F 15 i Söderhamn och förflyttades senare till F 7 i Såtenäs där han flög in sig på Gripen. Han har under åren varit divisionschef, ansvarat för Flygvapnets deltagande i flygövningen Red Flag, studerat på Air War College i USA och tjänstgjort på FMV som chef för Gripenutvecklingen. Lars är idag chef på F 7.

Igår, 1 juni, flög överste Lars Helmrich och överste Anders Persson tillsammans i Gripen. Lars fick möjlighet att visa Anders ett multiroleuppdrag inkluderande spaning mot sjömål följt av ett fingerat sjömålsrobotanfall samt anfall med jaktrobot mot luftmål. Därefter flögs det också avancerad flygning där de båda turades om att spaka. Passet innehöll dessutom en navigering längs Västkusten. Flygpasset uppskattades mycket av Anders.

– Fantastiskt intressant att få komma och få förevisat JAS 39 C och den nya editionen MS 20 med alla fantastiska förmågor som finns i den. Och inte minst var det otroligt roligt att få flyga tillsammans med Lars!

Även Lars har sett fram emot denna flygning.
– Att få möjlighet att visa detta fina flygplans alla möjligheter för Anders var inte bara givande utan naturligtvis också oerhört roligt!

Tillsammans i ett plan så förflyttas man nästan tillbaks ett par år – eller om det kanske är 27 år… säger de och skrattar gott. Cirkeln sluts och beskrivningen av karriärerna ovan visar hur fantastiskt stimulerande och omväxlande en karriär i Flygvapnet är!

Att vara pilot i Flygvapnet måste vara om inte Världens bästa jobb så åtminstone Sveriges bästa är de helt överens om.

Stort tack till Gustav Röd för en otroligt givande och intressant vecka avslutar Anders.

Text och foto: kapten John Lidman, kommunikationschef F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Jocke 5 juni 2017 10:11

    Hejsan
    Först måste jag säga att jag med glädje och intresse läser era bloggar om olika verksamheter och händelser men...
    Jag blir lite fundersam över att ni sätter ut fullt namn på nyckelpersonal i reportaget. Man kanske är lite för paranoid efter egna olika misioner att inte röja full identitet då "fienden" har öron i alla skrån och lätt kan lägga färdigt ett helt pussel som kan användas emot oss initialt i händelse av ofred. Men jag kan måhända vara lite gammalmodig och inte hängt med i svängarna

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *