På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

LSS medarbetare medaljerades

flygvapenbloggen

Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Överbefälhavare Micael Bydén fattat den 8 maj 2017 beslut om tilldelning av ett antal väl förtjänta krigsdekorationer och förtjänstmedaljer. Medaljceremonin skedde i samband med veterandagen den 29 maj vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm.

Löjtnant Staffan Bartholdson från Flygskolan på Malmen tilldelades Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, utan svärd, av Hans Majestät Konungen.

Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Motivering

”Löjtnant Staffan Bartholdson, Borensberg, tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, utan svärd, för rådigt ingripande och med förträfflig yrkesskicklighet, under kaotiska förhållande med stor sinnesnärvaro och handlingskraft, landat en helikopter efter en luftkollision, och därigenom räddat både liv och materiel i samband med olyckan i Sveg, Sverige 2017-02-03”.

Flygolyckan i Sveg

Löjtnant Staffan Bartholdson, helikopterflyglärare vid 3 division på Flygskolan i Malmslätt, var andrepilot i den helikopter 15 som under mörkerflygträning utanför Sveg den 3 februari kl. 19.00 kolliderade med en tjädertupp. Helikopterpiloten som hade kommandot tillfället skadades allvarligt då fågeln spräckte rutan och kom in i kabinen och träffade piloten i ansiktet.

Staffan tog sekundsnabbt över kommandot över helikoptern som vid olyckstillfället flög mellan 180 till 200 km/timme på mycket låg höjd i mörker. Han fick direkt kontroll över den kaotiska situationen och lyckades snabbt landa helikoptern. Hans skicklighet räddade sannolikt livet på både han själv och den skadade piloten.

Staffan Bartholdson Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Börje Torstensson Ljungby Småland 30 augusti 2017 14:09

    Hej en enkel fråga jag sökt svar , bor vid sjön Bolmen ofta överflygningar av sk60 utan transpronden är i gång mvh Börje nyfiken

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *