På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Konsten i Flygvapnets traditionsrum

flygvapenbloggen

Sittgruppen från F 6 nedlagda officersmäss
flankeras av oljemålningar föreställande tidigare
CFV general Axel Ljungdahl till vänster och
general Bengt Nordenskiöld till höger. Den senare
målningen är utförd av Louis Sparre och har sin
särskilda tillkomsthistoria, skildrad i
Flygvapenbloggen den 8 februari 2013.

På initiativ av dåvarande Chefen för Flygvapnet (CFV), general Sven-Olof Olson, inrättades Flygvapnets traditionsrum på Kavallerimässen i Kavallerikasernen på Lidingövägen 26. Inredningen i traditionsrummet kommer huvudsakligen från nedlagda förbands officersmässar. Sålunda kommer en av sittgrupperna från F 6 i Karlsborg. De ursprungliga tavlorna kom dels från F 11 officersmäss i Skavsta medan det stora porträttet av Bengt Nordenskiöld tidigare var uppsatt i hisstorget på ”Flygplanet” i MSB, numera L24. Efter hand tillkom också ett porträtt på Nordenskiölds efterträdare som CFV, general Axel Ljungdahl.

Förre flygvapenchefen och nuvarande ÖB, general Micael Bydén, såg gärna att traditionsrummet också innehöll tavlor med flygmotiv. Tack vare tillmötesgående från Flygvapenmuseum har detta önskemål nu infriats genom ett antal depositioner. Urvalet har gjorts av undertecknad i samråd med Flygvapenledningen.

En av tavlorna föreställer Saabs första jaktflygplan J 21. Målningen är en smula naivistisk, men det intressanta med den är konstnären som är en av det svenska militärflygets pionjärer, Gösta von Porat. Han fick flygutbildning i Frankrike 1911, deltog i den första flygsamverkansövningen på Axvalls hed 1912, blev chef för Flygkompaniet i Arméns flygväsende och därefter chef för Tredje Flygkåren, sedermera Kungl. Östgöta flygflottilj, F 3. Trots uppnådd pensionsålder kallades han som chef för Kungl. Norrbottens flygbaskår, F 21, under andra världskriget.

Supermarine Spitfire med svensk beteckning S 31,
tavlan till vänster, utmärkte sig genom sin
förmåga att uppträda på mycket hög höjd. Tavlan
är målad av Carl-Gustaf Ahremark. Roten J 21
från Kungl. Kalmar flygflottilj F 12, är målad av
flygpionjären Gösta von Porat.
Foto: Lennart Berns.

Den kände flygkonstnären, reklamtecknaren och flyghistorikern Carl-Gustaf Ahremark, som avled i april 2016 i en ålder av 93 år, har målat en vacker studie av en S 31 Spitfire, Flygvapnets första renodlade spaningsflygplan. Typen var i tjänst 1948-55.

Tavlan till vänster föreställer vår första ”JAS”,
Fokker S 6, som inköptes från Holland för både
jakt- och spaningsuppgifter, men som också
kunde ta bomblast. Typen var i tjänst 1927-46.
Konstnären är okänd. Monumentalmålningen
höger därom kommer från F 11 nedlagda
officersmäss. Foto: Lennart Berns.

En annan tavla föreställer Fokker S 6, något av en första ”JAS” vilken i Flygvapnet nyttjades i alla tre flygslagen men huvudsakligen som spaningsflygplan. Motivet till tavlan är ett foto från en honnörsflygning i samband med danske kungens Fredrik och hans hustrus Ingrid bröllop i Stockholm 1935. Tyvärr är konstnären okänd.

PA/övlt Lennart Berns
Svensk Flyghistorisk Förening

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *