På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vision: Live, Virtual & Constructive i vardagen 2026

FVI Sekreterare

På Flygvapnets Luftstridssimuleringscenter (FLSC) i Kista i Stockholm tränar alla flygflottiljer simulerad BVR-strid (Beyond visual range). Här övas taktik och samarbete i 8 st JAS Gripen-simulatorer för strid många mot många, exempelvis fyra mot fyra eller alla åtta mot ett flertal datorgenererade entiteter (CGF). Här finns också kraftfull mjukvara som visualiserar hela scenariot efter ett genomfört pass för att piloterna ska kunna reflektera över sin egen och gruppens prestation i lärandesyfte.

Under vecka 48 genomfördes en unik övning och demonstration av LVC-konceptet på FLSC (Flygvapnets luftstridssimuleringscenter) i Kista, Stockholm. LVC står för Live, Virtual & Constructive och innebär att man kopplar ihop verkliga aktörer med bemannade simulatorer och datorgenerade motståndare i ett och samma scenario samtidigt. Övningskonceptet ger betydligt ökader möjligheter till effektiv träning då det idag är svårare att flyga i tränings- och övningssyfte, eftersom tillgången på bl.a. flygplan och luftrum är begränsade.

Demonstrationen var resultatet av ett samarbete mellan FLSC och US Air Force Research Laboratory (AFRL) och genomfördes på svensk sida på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) i Kista, där FLSC huserar, samt i USA på I/ITSEC-mässan i Orlando, Florida, som är världens största mässa och konferens om simulering och träning. Aktörer från olika anläggningar runtom i USA deltog också i demonstrationen. I demonstrationsanläggningen i Kista uppfördes för ändamålet två specialbyggda simulatorer och publiken som bjöds in kunde följa den live-sända demonstrationen på storbildsskärmar.

Scenariot, ett CAS-uppdrag (Close Air Support), utspelade sig i trakterna av Indiana i USA. Sverige, som enda internationella part, deltog med två virtuella Gripen-plan som flög i scenariot tillsammans med bl.a. virtuella ASOC, AWACS, JTAC, F-16, F-35 och A-10, samt verkliga A-10, UAV-er (RQ-7) och JTAC som sände livestreamad video från Camp Atterbury i Indiana.

Hos FOI i Kista flögs de två anpassade JAS Gripen-simulatorerna av piloter från svenska Flygvapnet. Samtidigt visades det live-sända förloppet för hela övningen från I/ITSEC i USA på storskärmar. De riktiga flygplanen befann sig i luften ovanför Indiana, USA och de virtuella och datorgenererade aktörerna flög i samma scenario i en virtuell värld där alla kopplades samman för att ge upplevelsen att de befann sig i en och samma värld.

Målet med demonstrationen var att visa på möjligheterna till mer effektiv flygträning för att på sikt (5-10 år) kunna använda LVC-konceptet i den ordinarie träningen i Flygvapnet och med hjälp av FLSC. Detta skulle innebära möjligheter att flyga stora, komplexa scenarier året runt, oberoende av väderlek eller tillgång på luftrum. LVC kommer också vara mycket kraftfullt när det gäller ”mission rehearsal”, dvs. övning av ett uppdrag i simulerad miljö innan det flygs skarpt.

Planeringen av demonstrationen och kontinuerliga tekniska tester pågick i ca 6 månaders tid och involverade teknisk och operativ personal samt forskare från FLSC. Under demotillfället fanns personal från FLSC på plats både i demonstrationsanläggningen på FOI i Kista liksom på I/ITSEC-mässan i Orlando.

– Ett övningskoncept som det här ökar möjligheterna till effektiv träning eftersom resurserna för att flyga i tränings- och övningssyfte är begränsade både vad gäller tillgång på flygplan och luftrum, säger Niclas Lagerbäck, flygstridsledare på FLSC.

– Att vi som enda utländska aktör blir inbjudna av AFRL att vara med på en övning av den här typen, är ett kvitto på vår höga förmåga och kvaliteten på det arbete vi gör, konstaterar Stefan Ungerth, enhetschef för FLSC i Kista.

En hel del arbete inom FM, FMV och FOI samt externa leverantörer återstår för att visionen ”LVC i vardagen 2026” ska bli verklighet men några rejäla steg i rätt riktning har i och med denna demo tagits.

Överstelöjtnant Mattias Hansson
Flygvapenavdelningen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *