På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

C2StriC 6.0 ”MUSTANG” driftsatt!

Mats Gyllander

Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Under överinseende av C LSS, Anders Persson togs en ny generation av ledningssystem för flygstridsledning och luftbevakning i drift. Uppdateringen innebär högre säkerhet, större flexibilitet samt ny och modern hårdvara, vilket säkerställer Flygvapnets förmåga för effektiv ledning av flygstridskrafterna, nu och i framtiden.

Strilbataljonens nya uppgraderade ledningssystem C2StriC 6.0 tas i dagarna i operativ drift i ett par av strilbataljonens anläggningar. Förutom anpassningar mot kommande JAS 39 E så är de två stora förändringarna att systemet byter säkerhetsklass från hemlig confidential (H/C) till hemlig secret (H/S), samt införandet av fjärranslutna operatörsplatser (RECO).

Med detta följer ökad förmåga gällande skydd mot dataintrång, nyttjande av systemet samtidigt på flera platser med gemensam lägesbild och större möjlighet att med taktiska datalänkar samöva internationellt.

– Beslutet att uppgradera systemet med högre säkerhetsklass (H/S) samt öka flexibiliteten är nödvändigt för att möta de krav som ställs på oss; säger chefen för Luftstridsskolan, överste Anders Persson.

Sedan 1952 har ”Strilare” tjänstgjort i olika versioner av luftbevaknings- och flygstridsledningssystem dygnet runt, året runt. Genom åren har dessa system förbättrats och utvecklats. Numera genomförs kontinuerliga användargruppsmöten hos industrin där strilbataljonens operatörer får vara med och utveckla C2StriC.

Tack vare den verksamhetsnära och långsiktiga utvecklingen med stort operatörsinflytande gällande utveckling av funktioner och gränssnitt opererar svenska Flygvapnet idag ett av de främsta system i världen för flygstridsledning och luftbevakning.

Fredrik Fredin

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Kjell Carlsson 18 januari 2017 10:36

    Gratulerar till detta moderna system!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *