Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

C2StriC 6.0 ”MUSTANG” driftsatt!

Mats Gyllander

Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Under överinseende av C LSS, Anders Persson togs en ny generation av ledningssystem för flygstridsledning och luftbevakning i drift. Uppdateringen innebär högre säkerhet, större flexibilitet samt ny och modern hårdvara, vilket säkerställer Flygvapnets förmåga för effektiv ledning av flygstridskrafterna, nu och i framtiden.

Strilbataljonens nya uppgraderade ledningssystem C2StriC 6.0 tas i dagarna i operativ drift i ett par av strilbataljonens anläggningar. Förutom anpassningar mot kommande JAS 39 E så är de två stora förändringarna att systemet byter säkerhetsklass från hemlig confidential (H/C) till hemlig secret (H/S), samt införandet av fjärranslutna operatörsplatser (RECO).

Med detta följer ökad förmåga gällande skydd mot dataintrång, nyttjande av systemet samtidigt på flera platser med gemensam lägesbild och större möjlighet att med taktiska datalänkar samöva internationellt.

– Beslutet att uppgradera systemet med högre säkerhetsklass (H/S) samt öka flexibiliteten är nödvändigt för att möta de krav som ställs på oss; säger chefen för Luftstridsskolan, överste Anders Persson.

Sedan 1952 har ”Strilare” tjänstgjort i olika versioner av luftbevaknings- och flygstridsledningssystem dygnet runt, året runt. Genom åren har dessa system förbättrats och utvecklats. Numera genomförs kontinuerliga användargruppsmöten hos industrin där strilbataljonens operatörer får vara med och utveckla C2StriC.

Tack vare den verksamhetsnära och långsiktiga utvecklingen med stort operatörsinflytande gällande utveckling av funktioner och gränssnitt opererar svenska Flygvapnet idag ett av de främsta system i världen för flygstridsledning och luftbevakning.

Fredrik Fredin

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Kjell Carlsson 18 januari 2017 10:36

    Gratulerar till detta moderna system!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *