På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Joint Warrior

helenenyberg

Efter många veckors hårt arbete inför Joint Warrior 16-2 var 172:a stridsflygdivisionen och 211:e stridsflygdivisionen på plats på Leeming Royal Air Force Base. Där tjänstgjorde divisionerna tillsammans för att utveckla sina förmågor och dra nya erfarenheter. Det övergripande syftet med övningen var att ge en trovärdig övning till multinationella marin-, luft- och landstridskrafter i en modern stridsmiljö med operativt fokus. JW162 var den största Joint Warrior på många år tack vare de tre underliggande övningarna Noble Mariner, Noble Arrow och Unmanned Warrior, varav den sista var avsedd för en demonstrationsenhet från industrivärlden som ville testa sina nya obemannade system.

Under torsdagen den 6 oktober anlände vi till basen, några med Hercules och några i våra JAS:ar. Vädret var toppen under den första helgen och vi såg fram emot ett gediget övningsutbyte med amerikanska F-15, portugisiska F-16 och brittiska Eurofighter Typhoon och Hawk. Eftersom det alltid är högt fokus på flygsäkerhet lades extra mycket tid inför en övning som denna på att lära sig vilka regler som gäller luftrummet i och kring övningsområdena. Utöver flygsäkerhet ligger en stor del av vårt fokus på övning av Close Air Support, både torrövning och med skarp ammunition, samt att öva BVR- (Beyond Visual Range) och WVR-strid (Within Visual Range) för att bli bättre jaktpiloter. Den sista delen av övningen går ut på att bedriva spaning för att inhämta bildunderlag inför förestående övningsanfall. En bildtolk från MSE F 17 kommenterar: ”Joint Warrior erbjuder goda möjligheter till att öva spaning i syfte att utveckla vår egen metodik och kunskap, samt dra nya erfarenheter”.

Under dagarna tio bedrevs övningen med en ständigt växlande stridsscen, scenariostyrd från Joint Tactical Exercise Planning Staff (JTEPS), där blå sida strider mot röd i ett verklighetstroget lågkonfliktsscenario. Konflikten mellan nord och syd klyver den brittiska moder ön utmed den faktiska skotsk-brittiska gränsen, där båda parter är oense om gränsdragningen efter en tidigare konflikt. Eftersom den ena parten har stöd från världssamfundet och har internationellt erkända gränser dras Nato med i konflikten och skall verka för att dessa, sedan tidigare erkända gränsdragningar, upprätthålls.

Inför första passet var det många genomgångar gällande bassäkerhet, flygtrafikledning och övningsupplägg och regler som gäller för just denna övning (SPINS). Under den första måndagsmorgonen återstod fortfarande några frågetecken rörande skillnader mellan svensk övningsrutin och brittisk dito. Just starten av en internationell övning är väldigt krävande vad avser samordning innan alla kanaler har borrats upp.

Övningen var också en möjlighet för piloter som läser flygtjänstledning steg 3 att praktisera och utveckla sina färdigheter i planering och ledning av den dagliga verksamheten på stridsflygdivision. De som får läsa steg tre är predestinerade att bli ställföreträdande divisionschefer, vilket i praktiken innebär att du ska kunna leda divisionen på egen hand då divisionschefen är bortrest. SPICER, pilot från Skaraborgs flygflottilj F 7, om sina tankar under övningen: ”Det är väldigt stimulerande och utvecklande att få arbeta i en internationell miljö tillsammans med piloter från två andra insatsdivisioner.”

Vi har nu flugit från RAF Leeming i två veckor och har lärt oss väldigt mycket. Vi känner oss mycket mer förtrogna med luftrum och rutiner då man opererar från en engelsk bas. Jag som CRT-elev känner att det är bra att få vara med på en stor internationell övning för att bygga airmanship och bli bättre på att lösa oväntade problem. Vi har fått mycket stöttning, men också väldigt mycket ansvar att klara av de uppgifter som ställts åt oss. Det märks att divisionen jobbar bra tillsammans då vi löste ut alla våra uppgifter på ett professionellt sätt, samtidigt som stämningen var fortsatt god ända in i slutet.

172:a stridsflygdivisionen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

 • Håkan Algefors 29 oktober 2016 16:04

  Hej!
  Intressant artikel om Joint Warrior.

  Hälsningar

  Håkan Algefors
  Fd Mg 68 Handläggare, EP-17 på FMV, numera en glad pensionär.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *