På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapenövningen i fokus

Louise Levin

Under lördagen besökte den svenska och finska flygvapenchefen tillsammans med ett flertal journalister Flygvapenövning 16.

Ett digert program var planerat både på F 17 Gotland och på Hagshultbasen. I Sverige började besöksdagen på morgonen med att en Tp 84 Hercules lämnade Uppsala med svenske flygvapenchefen, försvarsmaktspersonal och journalister från Sverige. Samtidigt i Finland hade finske flygvapenchefen och finska journalister samlats i Helsingfors. Gemensamt mål var Visby flygplats.


Först landade Herculesplanet som möttes upp av central övningslednings representant på Gotland för en kort information om övningen. Därefter fick de träffa personal från 212.sfdiv och FlygS som berättade om den spelade fiendesidan som baserar på F 17 G. Besöket bussades runt till nästa plats som var Main Operation Center/Operations/FU-kompani för försvarsmaktspersonal medan media fick träffa flygtekniker och intervjua dem vid ett Jas 39 Gripen.

Det finska Casa-planet landade och besöken sammanstrålade vid en pressträff där svenske och finske flygvapenchefen medverkade. Naturligtvis så erbjöds media att göra enskilda intervjuer med fler än generalerna. Övningsledaren, piloter och tekniker fanns tillgängliga på plattan där de finska stridsflygplanen är uppställda.


För de som rest från Uppsala väntade en transport till Hagshult för att där fortsätta pressresa och besök. För de som rest från Helsingfors väntade lunch som tillagats av F 21:s Förplägnadsgrupp i utspisningen. Förplägnadsgruppen består av fem personer, en specialistofficer och fyra soldater som arbetar dygnet runt för att bjuda de 260 övningsdeltagarna på frukost, lunch, middag och kvällsmål. Lunchgästerna var mätta och mycket belåtna när de fortsatte besöket hos piloterna vid 212.sfdiv och FlygS.


Sista stopp för de finska gästerna var hos flygteknikerna innan resan hem gjordes med en svensk (!) Tp 84 på grund av tekniska problem med det finska Casa-flygplanet. Rubrikerna i finsk media var positiva att svenska flygvapnet löste hemtransporten. Bra svenskt-finskt samarbete även där.

Hagshult

Efter landning med Hercules tog Hemvärnet emot med bandvagnar för vidare transport till stabsledningsplatsen. På plats fick flygvapenchefen, tillsammans med representanter ur media, information om Blekinge flygflottiljs och Luftvärnsregementets bidragande delar till Hagshults flygbas. På basen finns stridsflyg, flygunderhåll, flygbaskompani och flygbasjägare från Ronneby samt delar ur luftvärnsbataljonen från Luftvärnsregementet i Halmstad. Därutöver skyddas och betjänas basen av drygt 500 personer ur Norra Smålands Hemvärnsbataljon.

Under besöket genomfördes en landning med två Jas 39 Gripen på kortbana. Efter klargöring av flygplanen kunde JAS 39 Gripen åter starta kortbana varpå besöket transporterades med bandvagn till den väntande tp84 Hercules mot Uppsala.

Louise Levin och John Lidman

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Christer Fredriksson 5 september 2016 19:31

    Inget flyg från Hagshult efter kl fem idag? Vi gripen entusiaster väntade förgäves. På utkik silverberget.

  • Karl 23 september 2016 23:29

    Jag satt också och väntade, men inget blev det...

    Fick iaf lite frisk luft :)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *