På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjukvård i fält

helenenyberg

Förbandsplats

Förbandsplats

Under Flygvapenövningen 2016 fanns sjukvårdstroppen på plats vid Hagshults flygbas. Sjukvårdstroppen kom från fjärde basenheten ingående i Helikopterflottiljen från Linköping. Sjukvårdstroppens uppgift är att ge hälso- och sjukvård till flygbasens soldater, allt ifrån den vård en vårdcentral kan ge till kvalificerad första hjälpen på troppens förbandsplats. Sjukvårdstroppen har också ambulanser, som kan omhänderta olycks- och sjukdomsfall inom flygbasen och i dess närhet.

Under denna Flygvapenövning övades bland annat moment med händelser där många skadade ingick. En natt flög ett transportflygplan Tp84 (Hercules) in med 16 skadade soldater från Ronneby, vilket flygbasen fick till uppgift att ta hand om. En diger uppgift för ambulansgrupperna, förbandsplatsen och övrig personal, att prioritera och sortera att de som behövde hjälpen mest fick det först. Andra moment var att öva omhändertagande av sjukdomstillstånd som sker i vardagen. Exempelsvis hade en soldat buksmärtor och en annan skurit sig i ljumsken på ett på ett plåtbleck i fältköket.

Flygvapenövningen gav viktiga erfarenheter för sjukvårdstroppen för att kunna lösa sina arbetsuppgifter på förbandsplatsen. En av de mer positiva delarna med att tjänstgöra på sjukvårdstroppen är att övas i att lösa sjukvårdsuppgifter under tuffa förhållanden och att veta att de skadade kommer få den bästa vård vi kan ge.

 

Det är också tillfredställande att veta, att vår närvaro är viktig för våra kollegor, som löser sina kvalificerade uppgifter.

 

Juha Mauno
2:a flygbasenheten
Ronneby

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • David Torsson 7 september 2016 21:13

    Hur häftigt som helst att få vara skademarkör under Flygvapenövning 2016! Efter att har ryckt in till övningen som stf hvgruppchef i Jönköpingstrakten kl 0800 befann jag mig några timmar senare i Kallinge med en påsminkad splitterskada i buken med blod uträngande på alla möjliga ställen... Därefter blev jag omhändertagen av sjukvårdare och triagerad som prio 1 - "Du kommer flygas ut med en Hercules som landar in här om en stund". Mycket riktigt - herkan kom, jag och mina olyckskamrater blev ilastade medelst gaffeltruck (!) och flugna till Hagshultbasen vilken jag efter ett mirakulöst tillfrisknande var med och bevakade och försvarade under resten av övningen. Ett stort tack till all inblandad sjukvårdspersonal, lastmästare, piloter samt hemvärnskollegor som gett mig ett minne för livet! /David Torsson 334. Hvkomp

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *