På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Säkerställd operativ effekt genom spridning

flygvapenbloggen

I syfte att vid hot från luften skydda viktig materiel, har F 17 under en dag övat på att sprida flygplan inom flottiljområdet.

Spridning är en effektiv och ganska enkel metod för att skydda sig mot bland annat ett fientligt luftangrepp. Istället för att ha ”alla äggen i samma korg”, fördelas skyddsvärd materiel ut i terrängen över en större yta.

Jas 39 Gripen uppställd på spridd flygplanplats. I detta fall på en reservlandningsplats för helikopter. Foto: Försvarsmakten

Jas 39 Gripen uppställd på spridd flygplanplats. I detta fall på en reservlandningsplats för helikopter. Foto: Försvarsmakten

Att snabbt kunna växla från den dagliga verksamheten på flottiljen till en mer hotfull miljö är något vi måste kunna. Denna övning byggde på ett fingerat scenario där indikationer plötsligt gett vid handen att risken för ett luftangrepp mot Ronneby flygbas var överhängande. Efter ett snabbt orderuttag med berörda chefer, dröjde det inte länge innan flygplanen bogserades ut från sina ordinarie hangarer och snart stod bevakade på mer spridda flygplanplatser.

I ett sådant här plötsligt uppkommet läge får man nyttja de resurser som finns tillgängliga här och nu. Det situationsanpassade ledarskapet sätts på prov och ger chefer och dess underställda personal nyttig lärdom för framtiden. Dessa småövningar i vardagen är viktiga. Det får alla att tänka till, och kanske även en ny, tanke om hur vi ska bli bättre på vår krigsuppgift.

Parallellt har övningen fungerat som en bra förövning inför kommande Flygvapenövning vilken går av stapeln inom kort. Flygvapenövningen är en nationell övning som pågår under drygt en veckas tid och där hela flygvapnet deltar från flera platser runt om i landet. Under Flygvapenövningen kommer bland annat spridning av flygplan övas och prövas men i en större kontext.

Genomförandeavdelningen vid F 17

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Oscar EK 24 augusti 2016 21:37

  Vi står återigen med byxorna nere..
  Historie undervisning är mycket viktigt
  Sverige klarade sig pga Tyskland och tur i 2a världskriget
  1939 stod vi maktlösa

  Vi är åter där

  Kom ihåg följande .. Framtiden är oändligt mycket längre än historien
  Och
  Historien förskräcker

 • tobbe edberg 24 augusti 2016 22:23

  Bättre med berghangar!

 • Tomas Fredriksson 25 augusti 2016 03:31

  Bra övning.

  Jag hoppas dock att ni stärker upp era tre flygbaser nu under fredstid.

  Tre bussar med diversionssoldater läs spetnaz slår ju tyvärr lätt vårt flygvapen vid ett skymmningsläge.

 • Yngve Teglund 26 augusti 2016 14:26

  Hej! En fråga ; Döljer ni flygplanen och annat viktigt materiel från luften med kamoflorerade små hangarer eller annat för att undvika upptäckt?? Förr hade ni start och landningsbanor utmed vanliga vägar i landet, finns dom kvar? Försvars och flygälskaren Yngve . Tacksam för svar

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *