Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Säkerställd operativ effekt genom spridning

helenenyberg

I syfte att vid hot från luften skydda viktig materiel, har F 17 under en dag övat på att sprida flygplan inom flottiljområdet.

Spridning är en effektiv och ganska enkel metod för att skydda sig mot bland annat ett fientligt luftangrepp. Istället för att ha ”alla äggen i samma korg”, fördelas skyddsvärd materiel ut i terrängen över en större yta.

Jas 39 Gripen uppställd på spridd flygplanplats. I detta fall på en reservlandningsplats för helikopter. Foto: Försvarsmakten

Jas 39 Gripen uppställd på spridd flygplanplats. I detta fall på en reservlandningsplats för helikopter. Foto: Försvarsmakten

Att snabbt kunna växla från den dagliga verksamheten på flottiljen till en mer hotfull miljö är något vi måste kunna. Denna övning byggde på ett fingerat scenario där indikationer plötsligt gett vid handen att risken för ett luftangrepp mot Ronneby flygbas var överhängande. Efter ett snabbt orderuttag med berörda chefer, dröjde det inte länge innan flygplanen bogserades ut från sina ordinarie hangarer och snart stod bevakade på mer spridda flygplanplatser.

I ett sådant här plötsligt uppkommet läge får man nyttja de resurser som finns tillgängliga här och nu. Det situationsanpassade ledarskapet sätts på prov och ger chefer och dess underställda personal nyttig lärdom för framtiden. Dessa småövningar i vardagen är viktiga. Det får alla att tänka till, och kanske även en ny, tanke om hur vi ska bli bättre på vår krigsuppgift.

Parallellt har övningen fungerat som en bra förövning inför kommande Flygvapenövning vilken går av stapeln inom kort. Flygvapenövningen är en nationell övning som pågår under drygt en veckas tid och där hela flygvapnet deltar från flera platser runt om i landet. Under Flygvapenövningen kommer bland annat spridning av flygplan övas och prövas men i en större kontext.

Genomförandeavdelningen vid F 17

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Yngve Teglund 26 augusti 2016 14:26

  Hej! En fråga ; Döljer ni flygplanen och annat viktigt materiel från luften med kamoflorerade små hangarer eller annat för att undvika upptäckt?? Förr hade ni start och landningsbanor utmed vanliga vägar i landet, finns dom kvar? Försvars och flygälskaren Yngve . Tacksam för svar

 • Tomas Fredriksson 25 augusti 2016 03:31

  Bra övning.

  Jag hoppas dock att ni stärker upp era tre flygbaser nu under fredstid.

  Tre bussar med diversionssoldater läs spetnaz slår ju tyvärr lätt vårt flygvapen vid ett skymmningsläge.

 • tobbe edberg 24 augusti 2016 22:23

  Bättre med berghangar!

 • Oscar EK 24 augusti 2016 21:37

  Vi står återigen med byxorna nere..
  Historie undervisning är mycket viktigt
  Sverige klarade sig pga Tyskland och tur i 2a världskriget
  1939 stod vi maktlösa

  Vi är åter där

  Kom ihåg följande .. Framtiden är oändligt mycket längre än historien
  Och
  Historien förskräcker

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *