På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets egen supporterklubb firade 50 års jubileum

flygvapenbloggen

Swedish Air Force Fan Club firar 50 års jubileum.

Swedish Air Force Fan Club firar 50 års jubileum.

Söndagen den 10 juli var det dags för den årliga sammankomsten av flygvapnets supportklubb – SAFF, Swedish Air Force Fan Club.

Bakgrunden är att 1965 bjöds några brittiska flygjournalister till Sverige för att besöka Saab och Flygvapnet.

Eftersom journalisterna upplevde Sverigebesöket som meningsfullt och positivt föreslog de att svenska flygvapnet borde ha en egen fan club. Tanken var att klubben skulle bestå av internationella och svenska journalister. De skulle varje år få information om utvecklingen i flygvapnet och flygindustrin.

Flygvapnets och flygindustrins dåvarande pressofficerare nappade på idén och det första officiella mötet för Swedish Air Force Fan Club hölls på Royal Air Force Club i London 1966. Sedan dess hålls ett möte per år i samband med de internationella flygutställningarna i Farnborough utanför London eller Le Bourget utanför Paris.

En bra blandning mellan journalister och representanter från Flygvapnet, FMV och flygindustrin på the Royal Air Force Club i London.

En bra blandning mellan journalister och representanter från Flygvapnet, FMV och flygindustrin på the Royal Air Force Club i London.

Drygt 150 journalister från hela världen står på listan och bjuds in till det årliga mötet. Antalet journalister som svarar och har möjlighet att delta varierar lite från år till år.
De som ansluter får då träffa representanter från Flygvapnet, Försvarets materielverk (FMV) och flygindustrin i Sverige.

Årets sammankomst blev den 50;e och vi var tillbaka på Royal Air Force Club i London där det en gång startade 1966.

Generalmajor Mats Helgesson inledningstalade vid årets SAFF möte i London.

Generalmajor Mats Helgesson inledningstalade vid årets SAFF möte i London.

Flygvapenchefen är värd och min uppgift som ordförande för SAFF är att planera för att journalisterna skall få en unik tillgång till information om det senaste direkt från källan. Detta anses som unikt i ett internationellt perspektiv.

I år var det första gången som generalmajor Mats Helgesson uppträdde i sin roll som flygvapenchef, FVC vid ett SAFF möte. Mats Helgesson har deltagit vid SAFF i sin tidigare befattning vid FMV.

Vår gemensamma inriktning är att ständigt bygga och upprätthålla goda och förtroendeskapande relationer med media och därmed skapa förutsättningar för att rätt bild förmedlas av svenskt militärflyg i olika sammanhang.

Brigadgeneral José Crepaldi från Brasilien höll ett intressant föredrag.

Brigadgeneral José Crepaldi från Brasilien höll ett intressant föredrag.

Sedan några år tillbaka har vi även bjudit in gästföreläsare upptill den föredragning som svenska flygvapenchefen alltid håller.
Vid årets 50 års jubileum hade vi förmånen att gästas av en delegation från Brasilien. Efter Mats Helgesson föredrag stod brigadgeneral José Crepaldi från Brasilien för ett informativt föredrag om vägen fram till beslut om att anskaffa Gripen till det brasilianska flygvapnet.
Han inledde sitt fördrag med att avslöja att han sökt på ordet ”fan” via Internet och kunde delge oss andra att ordet kommer ur begreppet ”fanatisk”.
Vi som varit med i ett antal år ser oss nog inte som fanatiska, men där emot väldigt hängivna. Våra vänner ur journalistkåren anser att SAFF är något av en institution och att vara medlem har visat sig innehålla en stor portion av prestige.

Saabs VD, Håkan Buskhe lämnade över en tavla till SAFF 50 år och Flygvapnet 90 år.

Saabs VD, Håkan Buskhe lämnade över en tavla till SAFF 50 år och Flygvapnet 90 år.

 

Ordförande Mats Gyllander skär med glädje upp födelsedagstårtan.

Ordförande Mats Gyllander skär med glädje upp födelsedagstårtan.

Födelsedagstårtan!

Födelsedagstårtan!

Mats Gyllander
Ordförande SAFF sedan 2006.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Rune Andersson 12 juli 2016 18:33

    En OH ska maximalt innehålla 8 rader med maximalt 8 ord per rad. Uppenbarligen har generalen inte tagit till sig denna elementära kunskap. Vidarebefordra gärna. MVH
    Rune

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *