På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ensam i luften för första gången

Mats Gyllander

Genrepsflygning på morgonen.

Genrepsflygning på morgonen.

Fram till nu har all flygning för de blivande piloterna bedrivits i så kallad DK, dubbelkommando, där eleven framfört flygplanet med en lärare vid sidan om i cockpit.

Efter ungefär tre månader av flygtjänst på Flygskolan var det dock i tisdags dags för de tolv flygeleverna i kull 161 att för första gången få spaka skolflygplanet SK60 ensamma.
Första flygningen utan lärare brukas inom Flygvapnet kallas EK-släpp där EK står för enkelkommando.

Dagen till ära bjöd Östergötland på ett fantastiskt väder, 25 grader varmt och soligt. Eleverna genomförde på morgonen ett genrep där de flög tillsammans med lärare. Efter landning och tankning av flygplanet klev flyglärarna ut ur respektive flygplan och lät eleverna själva genomföra det nästkommande passet.

Det första flygpasset brukar alltid vara av enklare slag, och så även i år. Eleverna flög en kortare navigeringsrunda i närheten av Malmen och genomförde två landningar vardera innan passet avslutades. Alla elever genomförde detta med bravur och fick beröm av flygtrafikledningen för sättet de framförde sina flygplan på.

Elev landar själv flygplanet för första gången.

Elev landar själv flygplanet för första gången.

Ett EK-släpp är inte komplett utan traditionen ”EK-dop” där de eleverna ”döps” av divisionschefen under en hink vatten.

Traditionsenligt dop, Robin lämnar av till sin flyglärare.

Traditionsenligt dop, Robin lämnar av till sin flyglärare.

Samtidigt avrapporterar de det genomförda passet till sin respektive flyglärare. Skolledningen, tekniker och annan personal fanns på plats för att bevittna dopet och framföra sina gratulationer. Resten av eftermiddagen och kvällen spenderades med mat och samkväm med lärarkåren.

 

Härnäst börjar ett nytt flygskede för eleverna som nu ska utbildas inom avancerad flygning, det vill säga manövrar som till exempel roll, looping, och gunga vilket blir en grund inför framtida mer komplexa övningar. I fortsättningen kommer flygtjänsten variera mellan flygning EK och DK.

Även de nya lärare som släppt sina första elever EK fick ta plats under hinken.

Även de nya lärare som släppt sina första elever EK fick ta plats under hinken.

Är du intresserad av att bli Pilot i Flygvapnet? Information om hur du ansöker finns på följande länk genom att klicka här.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Andreas Dahlberg 27 maj 2016 09:35

    Bra jobbat både elever och lärare!
    En händelse som för oss som flyger är mycket minnesvärd - både när man själv flyger ensam första gången - men också när man som lärare ser sin elev flyga själv för första gången!

  • Beatrice 1 juni 2016 16:18

    Herregud vad underbart! :-)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *