På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dåtid och framtid visas för omvärlden

Mats Gyllander

2015_08_09_2782_NIK

Två av SwAFHF, Swedish Air Force Historic flight´s flygplan av typ Sk 16 vilka kommer att deltaga på FV 90-årsfirande på Malmslätt den 20 augusti.

De representerar propellertiden i FV men även femtio och sextiotalet där de användes som skol respektive sambandsflygplan.

SwAFHF kommer även att visa upp Saabflygplanen Saab 29 Tunnan, Saab 35 Draken och Saab 37 Viggen, några av kalla krigets svenska vaktposter i lufthavet över och runt Sverige.

Av Alf Ingesson Thor

JAS 39 E premiärvisade idag på Saab i Linköping. Flygvapenchefen Mats Helgesson var en bland flera som höll föredrag och sedan fotograferades med en snygg bakgrund.

JAS 39 E premiärvisade idag på Saab i Linköping. Flygvapenchefen Mats Helgesson var en bland flera som höll föredrag och sedan fotograferades med en snygg bakgrund.

Nya generationens JAS presenterades

Idag den 18 maj 2016 premiärvisades (roll-out) Saab det första testplanet av nästa generations stridsflygplan JAS 39 Gripen E i Linköping. De nya JAS-planen är större har starkare motorer och kan bära tyngre last och mer bränsle.

2012 tog en bred majoritet i riksdagen beslut som ledde fram till att Sverige beställt 60 JAS 39 E som ska levereras fram till år 2024.
36 plan kommer också exporteras till Brasilien.

Klicka på länken för att se ett inslag från dagens premiärvisning.

Tillägg av Mats Gyllander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *