På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygbasjägarna övar i Danmark

flygvapenbloggen

För officerare och jägarsoldater på 25:e flygbasjägarkompaniet vid F 17 betyder våren varje år bland annat att vi deltar i övningen ”PALNATOKE”.

Delar av patrull spanar av ett terrängavsnitt med olika sensorer under tidig morgon.

Övningen genomförs i Jaegerkorpsets regi och är en del i uttagningen av nya operatörer till det danska specialförbandet. Flygbasjägarkompaniets roll i övningen är att lokalisera och störa aspiranterna under deras olika uppdrag. Övningen sker till huvuddel under dygnets mörka timmar och bidrar till en avsevärd förmågehöjning i exempelvis insatsplanering, förflyttning med mörkerhjälpmedel och strid.

Det är också en bra övning för kompaniets hundekipage eftersom spåren både är långa och ofta sträcker sig över olika terrängtyper. För kompaniet är det svårt att hitta en lika komplex övning med en lika motiverad B-styrka hemma i Sverige.

Motståndaren uppträder utan styrningar från övningsledningen, vilket innebär att kompaniet måste lägga stor vikt vid bedömande av motståndarens handlingsalternativ för att lyckas att störa och nedkämpa.

1

En flygbasjägarpatrull undersöker ett eventuellt spår.

Flygbasjägarkompaniet och Jaegerkorpset har bedrivit samarbetet i över 20 år och båda parter är mycket nöjda med övningen som helhet. PALNATOKE har blivit en del i utbildningen av nya flygbasjägare och har med åren blivit en kvalitetskontroll av stridsteknik och ledningsfunktion.

Mattias Hansson
25:e flygbasjägarkompaniet, F 17

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Stefan 14 maj 2016 13:31

  Gött att se att samövningen fortsätter! /JAS

 • PE 16 maj 2016 17:39

  20 års samverkan, imponerande!
  På den tiden det begav sig med värnplikt så måste denna årligen återkommande övningen mellan svenska värnpliktiga flygbasjägare och ett utländsk specialförband ha varit helt unikt inom försvarsmakten!

 • PE 16 maj 2016 22:00

  Imponerande att hålla ingång samövning i över 20år! Att svenska värnpliktiga flygbasjägare kontinuerligt övade med ett utländskt specialförband bör ha varit tämligen unikt för försvarsmakten!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *