På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kunskapsluft under Gripenvingar

Informationschef, F 7

20160405_hengeb01_PO_Olofsson_39_Gripen_005
Även om dimma gjorde att man fick skjuta lite på flygpasset så kunde det genomföras som planerat och på eftermiddagen landade Per-Olof Olofsson och piloten Joakim Boman på F 7 Såtenäs igen. Foto: Henrik Gebhardt

Ju mer jag vet. Så säger överste Per-Olof Olofsson om den passagerarflygning han genomförde med JAS 39 Gripen på Skaraborgs flygflottilj i veckan. Ju större kunskap en chef har om den verksamhet som ligger under hans eller hennes ansvar desto bättre är möjligheterna att fatta rätt beslut. Per-Olof Olofsson är chef för Lednings- och underrättelseavdelning vid Högkvarteret och har det överordnande ansvaret för bland annat Försvarsmaktens ledningssystem, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS), samt Försvarsmaktens underrättelse och säkerhetscentrum (FMUndSäkC). I ansvaret ingår även att vara Försvarsmaktens vädertjänstchef. Ledningssystem och underrättelse är avgörande för att Försvarsmaktens spetsigaste vapenplattform, JAS 39 Gripen, skall fungera. Olofsson är dessutom i grunden meteorolog med bakgrund från F15 i Söderhamn och F21 i Luleå, så intresset för – och närheten till – stridsflygplan har alltid funnits.

En passagerarflygning är mer än att bara tränga sig ned i sittbrunnen och hänga med. Först genomförs en hälsokontroll av flygläkare för att försäkra sig om att kroppen klarar en flygning med stridsflygplanet. Sedan genomförs en ”stolsutbildning” där passageraren får provsitta flygstolen i en simulator och där få utbildning i hur bältesremmar och låsanordningar fungerar.  Olofsson kunde även följa en simulatorövning från en instruktörsplats, och därmed få en genomgång av flygplanets radarskärm, head-up-display, navigeringssystem samt fart-, höjd- och bränslemätare.

20160405_johlid01_PO_Olofsson_39_Gripen_001
Säkerhetsmaterieltekniker Cecilia Lundqvist trimmar hjälm och mask för att sitta rätt och hålla tätt. Foto: John Lidman

Efter detta var det säkerhetsmaterieltekniker Cecilia Lundqvists tur att ta fram isolerdräkt, g-dräkt samt tillpassa hjälm och mask. I händelse av att pilot och passagerare måste skjuta ut sig och landa i vattnet hjälper isolerdräkten till att hålla värmen. Dräkten skall användas om vattentemperaturen är under 12 grader. G-dräkten hjälper till att klara det ökade trycket kroppen utsätts för vid branta svängar och masken underlättar andning vid högt tryck. Det är därför viktigt att tillpassningen av flygstället är korrekt och masken sluter helt tätt. I masken finns även kommunikationsutrustning.

20160405_johlid01_PO_Olofsson_39_Gripen_002Isolerdräkt och kängor tas på innan slutligen G-dräkten tillpassas. Foto: John Lidman

20160405_johlid01_PO_Olofsson_39_Gripen_003Masken och dräkten provtrycks innan flygning för att upptäcka läckor. Foto: John Lidman

När all utrustning var tillpassad och satt på rätt plats var allting klart för flygning. Ironiskt nog var det just vädret som ställde till med problem för Olofsson, chef över vädertjänsten som han är. Dimma och låga moln gjorde att möjligheterna att landa på Såtenäs efter flygpasset minskade, så passet flyttades fram med hopp om bättre väder, vilket också blev fallet. Under eftermiddagen gick starten. Per-Olof Olofsson fick uppleva ett Gripenpass som passagerare med Joakim Boman, flyginstruktör vid första divisionen.

Dagens program hade, som beskrivits ovan, innehållit viss utbildning i de instrument och skärmar piloten får information ifrån samt tillpassning av utrustning. Olofsson jade också varit med på flygbriefing samt deltagit när piloten Joakim Boman planerat flygpasset.

Ju mer man vet.

John Lidman
informatör, F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Kenneth Philipson 7 april 2016 08:06

    Detta måste vara "toppen" på karriären , att fått åka med i ett Gripenplan. Själv fick jag nöja mej med att flyga SK16. Roligt det också.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *