Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport: Exakt mitt i övning Trident Juncture 2015

Louise Levin

tj15_151027_jas_lyfter-75px

Jag sitter i dag onsdag och skriver detta inlägg mellan eftermiddagens stora sammansatta flyguppdrag (COMAO) och kvällens/nattens uppdelade pass. Huvuddelen av förbandet SWE FU anlände i måndags 19 oktober för drygt en vecka sedan och lämnar på fredag 6 november staden och flygbasen Beja i Portugal.

tj15_jas_taxar_start_mörkerflygning

I övningen TRJE 2015 deltar ca 36 000 män och kvinnor från över 30 olika länder. Merparten av aktiviteterna är förlagda till länderna Spanien, Portugal och Italien och engagerar Luft, Sjö, Mark samt Ledningsförband från NATO och dess partners. Beja är den värdflottilj som härbärgerar flest av de tillresande flygförbanden i Portugal.

SWE FU består till huvuddelen av enheter ur F 21 men har även stöd från F 17 SIS/Komnät. Ca hälften (85 personer) av SWE FU totala styrka befinner sig här över tiden även om vi i dag onsdag är nästan 125 personer här på grund av personalrotation vid halvtid.

tj15_efter_empass151024

På platta ”Norr” delar vi utrymme med de länder som bidrar med stridsflyg i Portugal, dessa är Sverige med JAS 39 från Luleå, Finland F-18 Koupio, Norge F-16 Örlandet, USAFE F-16 Spangdahlem (Tyskland) samt Portugal F-16 Mont Real. Som standard löser samtliga nationer att flyga med 4-grupp 2-3 pass per dygn genom att ha med sig 6 flygplan. Personalen varierar däremot från Finlands ca 55 till USAs ca 130 (Sverige ca 85). En reflektion som snabbt drar genom mitt huvud är att detta är mycket likt vad vi genomförde under övning ACE 2015 i Luleå i våras. Nästan samma grannar på plattan, vi är faktiskt redan bra på det här i Sverige!

På platta ”Syd” hittar vi Tp-flyg med bland annat C-130 från Danmark, Kanada och USA samt C-160 från Tyskland. Där hittar vi också ett amerikanskt CSAR/PR förband komplett med Räddnings- och Skydds- helikoptrar, egen lufttankning via C-130 och Fallskärmstrupp som kan fällas för att säkra individer och landningsplatser.

Under övningen övar vi många olika scenarier och roller. Ena passet kan vara på Blå sida som deltagare i en stor COMAO in över Spanien, med ingående lufttankning och över 40 samordnade flygplan under en chef där vi först löser en markattackroll och sedan ingår i luftförsvaret. Nästa pass är man kanske på Röd sida i en defensiv luftförsvarsroll som enda ingående enhet.

Syftet med SWE FU deltagande i TRJE 2015 är en del av ett tydligt budskap, Sverige bygger i dag sin säkerhetspolitik på samarbete med andra likasinnade nationer och militär interoperabilitet med dessa.

On 27 October the Portuguese Chief of Defence Staff, General Artur Pina Monteiro, and the Air Chief, General José Pinheiro visited Beja Air Base. Group Picture with the Senior National Representatives from the nations deployed to Beja. Photo: Portuguese Air Force

On 27 October the Portuguese Chief of Defence Staff, General Artur Pina Monteiro, and the Air Chief, General José Pinheiro visited Beja Air Base. Group Picture with the Senior National Representatives from the nations deployed to Beja. Photo: Élio Domingos/Portuguese Air Force

Ett av de samarbeten Sverige deltar i är Natos Partnership for Peace. Inom ramen för detta samarbete har Sverige anmält sig till NATO Respons Force (NRF) och dess styrkeregister RFP. F 21 ansvarar för uppsättandet av SWE FU med 90 dagars beredskap i NRF RFP från och med den 1 januari 2016.

För att vara så väl förberedda som möjligt har SWE FU ålagts genom politiskt beslut att delta i Trident Juncture samt att genomföra en Nato-utvärdering under hösten 2015.

För de individer som ingår i SWE FU bjuder hösten på en intensiv resa som började med att förbandet samgrupperade och opererade i fältmiljö på F 21 basområde under Flygvapenövningen och slutar med att vi går på beredskap i NRF den 1/1 2016.

tj15_flygtekn_arb_hangar

Om vi blir insatta under beredskapen får tiden utvisa. Vad jag vet är att vi som förband och enhet har genomgått en fantastisk utveckling under hösten och att SWE FU kommer ligga flera nivåer över den vi hade när vi startade resan.

Den entusiasm som finns hos varje medlem i förbandet är fantastisk att se, nya kunskaper och erfarenheter är en stimulerande miljö, jag ser att individer utvecklas och gläds åt att få uppfylla de krav som ställs på olika områden på resan mot beredskapen.

Vid närmare eftertanke finns det mycket som är ”intressant och lärorikt” i Försvarsmakten, och i synnerhet i flygvapnet.

Flygarhälsningar från Beja, Portugal!
Claes Bernander
CO SWE FU

tj15_CO_BC_sköld-75px

P.S. Som CO har jag fått möjlighet att överlämna undertecknad överenskommelse till Base Commander överste Teodorico Lopes som han vid tillfället signerade. Då passade jag på att tacka för mottagandet av SWE FU genom att överlämna F 21 officiella sköld. I går var det generalsbesök här på basen. Då fick jag möjligheten att träffa Portugals försvarschef general Artur Pina Monteiro och portugisiske flygvapenchefen general José Pinheiro (som skickar en personlig hälsning till vår flygvapenchef Mats Helgesson). D.S.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

 • Håkan Algefors 31 oktober 2015 12:49

  Hej!

  Mycket Intressant reportage.
  Hälsningar från en numera pensionerad EP-17 Handläggare på FMV.

  Hälsningar

  Håkan A

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *