På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Beredda att rädda

flygvapenbloggen

Klas är insatsledare och Steve är gruppchef inom räddningstjänsten på Visby flygbas under FVÖ 15

Klas är insatsledare och Steve är gruppchef inom räddningstjänsten på Visby flygbas under FVÖ 15

Jaha, då var ytterligare ett pass avklarat. Så inleder Klas Persson när jag träffar honom och hans kollega på Visbybasen. Kollegan heter Steve Panayi och båda två arbetar i styrkan som har hand om räddningstjänsten här under övningen.

Både Steve och Klas arbetar sedan 4 år dagligen med räddningstjänst i Flygvapnet. Till vardags är adressen Skaraborgs flygflottilj, där Klas är insatsledare och Steve är gruppchef. Det är också de befattningarna de har under övningen. Arbetet har de gemensamt, men i övrigt har de lite olika bakgrund. Klas Persson gjorde lumpen i Marinen innan han började utbilda sig till räddningssoldat och Steve har gått den nya vägen med GMU och sedan utbildningen inom räddningstjänst.

För båda två är det första gången de övar på Gotland, men tredje gången de är med i en FVÖ.

De berättar att räddningsstyrkan består av 7 personer på natten, en insatsledare och sex räddningssoldater. På dagen är de dock bara två räddningssoldater på plats. Anledningen till det är att ordinarie flygplatsräddningstjänst arbetar dagtid, så då stöttar de bara med två personer, allt för att kunna upprätthålla 90 sekunders beredskap. Beredskapen innebär att de ska kunna påbörja släckning av ett havererat flygplan inom flygplatsområdet på 90 sekunder. Man räknar med 20 sekunders anspänningstid och 70 sekunder fram till haveriplatsen.

Under övningen använder man samma fordon och samma utrustning som hemma på flottiljen så den egentliga skillnaden mellan att jobba här och hemma är att geografin på flygplatsen är annorlunda.

Under övningen har det varit lugnt och inga larm, men de tycker ändå inte att det är svårt att hålla skärpan. Det är viktigt att kunna slappna av emellanåt tycker de, men man är ständigt beredd på att det värsta kan hända. Det är också ett bra gäng som jobbat ihop i flera år och byggt upp en bra laganda.

Vad gäller samarbetet med den ordinarie flygplatsräddningstjänsten så tycker de att det har fungerat väldigt bra. De har lärt känna varandra under övningen och det fungerar väldigt bra att jobba ihop.

Av Henrik Gebhardt

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *