På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vad blir det för väder..?

Informationschef, F 7

20150830_Met_foto Henrik_Gebhardt

Vädret. Ett alltid lika kärt ämne att diskutera och någonting som kan påverka livet i såväl stort som smått. Vem vill inte ha sol och värme när de ska åka till badstranden? Vädret är också viktigt att ha koll på när man planerar luftoperationer. På samtliga av Flygvapnets flottiljer finns det en Väderavdelning och Försvarsmakten har också ett meteorologiskt center i Enköping. Det centret heter METOCC och gör prognoser både i Sverige, men också för våra styrkor som tjänstgör utomlands, som till exempel nu i Mali.

Under en basering på annan bas än hemmaflottiljen innebär således att man också tar med sig Meteorologer och Väderobservatörer för att effektivt kunna verka från den tillfälliga baseringen. Meteorologen Fredrik Janson, till vardags på F 17 och Väderobservatören Helena Rosengren som jobbar som lärare på METOCC, tjänstgör under FVÖ 15 på Visbybasen.

Fredrik och Helena berättar att deras ansvarsområde här på basen är att göra lokala prognoser för flygbasen, så kallade TAF:ar, medan METOCC gör prognoserna för hela flygövningsområdet. Prognoserna görs med tre timmars intervall och varje halvtimme görs observationer av molnhöjd, sikt, nederbörd och byvind. Om vädret är väldigt föränderligt görs observationerna till och med ännu oftare.

På frågan om det är stor skillnad på att jobba på en flygbas än hemma på ordinarie arbetsplats svarar de att skillnaderna inte är jättestora, men visst finns de där. Bland annat så är arbetslaget mindre. På basen arbetar man i tvåskift med en Meteorolog och en Väderobservatör i varje skift. Att vara på en ö skiljer sig däremot en del mot att vara på fastlandet. Det finns exempelvis inga väderstationer i havet, så man får förlita sig mer på andra sensorer.

– Trots begränsningarna tycker jag vi levererar lika hög kvalitet på produkterna här som hemma, säger Fredrik Janson

Det finns också fördelar med att vara på Visbybasen. En är att det är väldigt nära till de flygande enheterna, som är den främsta kunden för vädertjänstens arbete. Normalt håller Fredrik väderbriefing fyra gånger per dygn inför de kommande flygningarna och är vädret föränderligt kan närheten vara viktig för att hålla kunden uppdaterad med den senaste väderinformationen.

Helena Rosengren tycker också att det är bra att vara på övning. Hon tycker att det är mycket värdefullt att komma ut i miljön där hennes Väderobservatörselever normalt verkar i.

FVÖ 15 rullar på med oförminskad intensitet och Fredrik och Helena håller ständigt koll på det senaste väderläget.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *