På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

15 år sedan Tarfalaolyckan

flygvapenbloggen

Idag går våra tankar till tre kollegor som för femton år sedan omkom då deras helikopter havererade i samband med ett fjällräddningsuppdrag. Kapten Sven Hjalmarsson, kapten Christer Calla och löjtnant Lennart Söderlund förolyckades under arbetet med att undsätta två bergsbestigare.

Divisionschef Kent Tuoremaa och skvadronschef Per Olsson lägger ner en krans vid den minnessten som finns vid första helikopterskvadron.

Divisionschef Kent Tuoremaa och skvadronschef Per Olsson lägger ner en krans vid den minnessten som finns vid första helikopterskvadron.

I samband med en kransnedläggning vid helikopterskvadronen på Kallax sa skvadronschef Per Olsson vad jag tror många av oss känner en sådan här dag, ”Det går inte att sätta ord på den här händelsen. Vad jag än väljer för ord så kommer de alltid att vara för små. Vad jag än försöker uttrycka så blir orden så futtiga och så betydelselösa”.

Olyckan hände 01:36 på morgonen den 11 augusti 2000. Två bergsbestigare satt fast på fjället Kaskasapakte vid Kebnekaise utan möjlighet att ta sig ner. De hade lokaliserats av fjällräddningen kvällen innan men deras position och vädret var sådant att man då inte kunde göra något. Vädret förbättrades under natten och 01:30 startade helikopter H94. Sex minuter senare kommer helikoptern för nära bergsväggen, huvudrotorn slår i och helikoptern totalhavererar. Varför har inte gått att fastställa.

Det är viktigt att i dag hedra och ägna en tanke till Sven, Christer och Lennart i deras arbete och strävan att hjälpa andra. Samtidigt ska vi reflektera över att vår verksamhet inte är riskfri trots all tid och arbete som vi lägger ner på vårt flygsäkerhetsarbete.

Överste Ulf Landgren

Chef Helikopterbataljonen

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Hjalles yngsta dotter 30 mars 2016 21:13

    Det känns absurt att säga tack; men det värmer i hjärtat att snubbla över ett sånt här inlägg och se att människor minns och reflekterar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *