Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hercules på Flygdag och vår 50-åring

Flygchef Tp84

Den 4 juli 2015 genomförde F7 Såtenäs Flygvapnets huvudflygdag. 2015 är också det år som Sverige firar 50 år som operatör av Tp84 Hercules (C-130). Flygdagen innehöll många fantastiska moment men för vissa av oss så klappade hjärtat extra hårt då vårt fantastiska flygplan fick möjligheten att visa stora delar av sin förmåga. Förutom förmågan att kittla fantasin och hjälpa människor över hela vår jord så har många svenskar ett särskilt band till Hercules. För många som genomfört värnplikten var resan med Hercules den första flygturen. För våra utlandsveteraner har Hercules inneburit den första och sista resan i tjänsten på Balkan, i Afghanistan, Afrika etc. Jag känner att Tp-84 förtjänar ett eget inlägg här. Dela gärna med er av era erfarenheter av Tp-84.

Foto Jonas Åby

Foto Jonas Åby

Klargöring av flygplanen innan start (inlägg angående klargö

Foto Peter Johansson

Foto Peter Johansson

Passage av Såtenäs

Foto Anders Nylén

Foto Anders Nylén

CDS-fällning av tung last med höghastighetsskärmar

Foto Peter Johansson

Foto Peter Johansson

Demonstration av lufttankningsförmågan.

Foto Peter Johansson

Foto Peter Johansson

”Bryter” över fältet inför landning.

Foto Kjell Böll

Foto Kjell Böll

Med stolthet!

Övlt Per Carlemalm, flygchef Tp84/C-130 Hercules

Flygtjänst vid 71. transportflygdivisionen, Såtenäs

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Peter Johansson 9 juli 2015 11:41

  Kul att man får vara med och bidra

  • Flygchef Tp84 Peter Johansson 10 juli 2015 19:58

   Fina bilder tas emot med glädje!

 • Per Norelius 13 juli 2015 15:31

  Tyvärr var det ett stort ointresse från HKV att Sveriges första Tp 84 84001, 841 inte fanns med på flygdagen för att celebrera 50 år och det första C-130 i Europa.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *