Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nytänkande flygdag lockade nära 50 000 besökare

Informationschef, F 7

FM_flygdag_2015

Då var Försvarsmaktens flygdag 2015 lagd till handlingarna. Den blev en stor succé. Närmare 50 000 besökte F 7 för att på nära håll bekanta sig med Försvarsmakten i allmänhet och Flygvapnet i synnerhet. Det är fantastiskt roligt att konstatera att Flygvapnets dragningskraft är stor.

Ambitionen i planeringen som föregick flygdagen var att tänka och göra nytt. Fokus skulle ligga på hur vi i praktiken använder/kan använda våra flygplan och helikoptrar för att med vår pusselbit passa in i det större försvarsmaktspusslet. Det och vilken nytta flygstridskrafterna gör för att Försvarsmakten ska kunna fullgöra sitt uppdrag var det som stod i fokus vid utformandet av flygdagen

Att tänka och göra nytt är inte alltid enkelt, många gånger är det tvärtom väldigt svårt och förenat med en viss osäkerhet. Hur ska besökarna ta emot en flygdag som fokuserar på nyttan med flygvapnet snarare än själva flygplanen och flygningen i sig? Idag tycker vi oss veta det. Vi uppfattar att publiken i allt väsentligt uppskattat upplägget både vad gäller flyguppvisning och markutställning. Många positiva kommentarer har kommit till oss gällande framförallt den taktiska förevisningen där vi försökt visa hur flyg- och markstridskrafter kan samverka i ett tänkt scenario. Även markutställningen uppskattades och personalens bemötande av besökarna är något som lyfts fram särskilt.

Naturligtvis uppskattades också de mer traditionella flyguppvisningarna och kanske särskilt det fantastiska arbete Swedish Air force Historic Flight (SwAFHF) gör med att hålla flertalet av våra gamla trotjänare i luftvärdigt skick. Utan SwAFHF skulle det vara väldigt svårt att visa Flygvapnets historia. En historia som är viktig. För som bekant är det mycket lättare att beskriva var man befinner sig och varför man befinner sig där om man vet var man varit.

Värt att nämna är också det nordiska deltagandet med finsk F-18 Hornet i flyguppvisningen samt dansk och norsk C-130J Hercules samt den tjeckiska L-159 Alcan.

Det blev som brukligt är en hel del köer, och några besökare var säkert besvikna över att de missade delar av showen. Trängregementets Movconenhet gjorde ett mycket gott arbete i att reglera trafiken och få trafiken att flyta så smidigt som det bara var möjligt. Vissa av soldaterna är relativt nyanställda, men hanterade ändå över 15 000 personbilar samt många motorcyklar och bussar på ett utomordentligt professionellt sätt. Även militärpolisen från Livgardet gjorde ett gott och uppskattat arbete.

Trots att många besökare hade fått köa så möttes man enbart av glada miner på utställningsområdet. Visst, man hade fått vänta många timmar, men det fanns ju så otroligt mycket att titta på och att showen från förmiddagen upprepades på eftermiddagen gav besökarna en chans till att se flygplanen i luften.

Stort tack till alla som besökte Försvarsmaktens flygdag på F 7. Det värmer att se att så många är så intresserade av flygvapnet.

Henrik Gebhardt
Informationschef, F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Bertil Karlsson 7 juli 2015 11:37

    Tack för en magnifik demonstration av Flygvapnets förmågor. Spännande och lärorikt med den varierade uppvisningen av hur bl.a. Flygvapnet samverkar med övriga försvarsgrenar. Tankning i luften och fyra C130 i formation var också nya och spektakulära inslag. Jasmine och Håkan kompletterar varandra väl som "speakers" och förmedlar både initierad information och humor i en bra blandning. Men Bragdguldet vill jag ändå tilldela till SwAFHF som med sitt engagemang håller vår flyghistoria levande.
    ps. Tips - jag ställde bilen i Håle och cyklade sedan förbi alla köer ända fram till hangarerna ds.

    Bertil Karlsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *