På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

F17 i Rovaniemi

flygvapenbloggen

I väntan på start_Erik Nordström

I väntan på start_Erik Nordström

Vi är på historisk mark för flygvapnet. Vi är i Rovaniemi, Finland. Här, långt uppe i Lappland, låg den svenska frivilliga flygflottiljen F19 som verkade 1939-1940 under det finska vinterkriget. Idag är vi tillbaka, men för att delta i flygövningen Arctic Challenge Exercise 2015.

Vi, det är Flygunderhållskompaniet från F 17, Blekinge flygflottilj, som tillsammans med övriga svenska enheter från F 17 är här i Rovaniemi för att leverera effekt i målet under övningen. Vårt bidrag på Flygunderhållskompaniet består av att hålla flygplanen klara för start, med rätt last vid rätt tidpunkt.

Laddgruppen förbereder nästa pass_Erik Nordstr?m

Laddgruppen förbereder nästa pass_Erik Nordstr?m

För oss skiljer det ingenting på att klargöra flygplan i Ronneby eller i Rovaniemi – vi följer alltid de reglementen och föreskrifter som styr vår verksamhet. Utmaningen för oss är att bli snabbare och säkrare på att få igång rutintjänsten. Att få logistik och infrastruktur att fungera i en annan miljö, på ett annat språk…

Inom kompaniet har vi flera olika behörigheter, d.v.s. bestämmelser om vem som får göra vad med flygplanen, som styr vår verksamhet. Här gäller det att taktisera med personalen för att få ut så mycket effekt som möjligt. Just därför har vi valt att ge så många som möjligt av våra yngre kollegor chansen att komma ut på sin första utlandsövning och växa in i sina roller på kompaniet.

Invinkning_ Christoffer Kindstedt

 

Vi verkar härifrån med en så kallad MOE (Minsta Operativa Enhet) som innehåller en ledning, några flygplangrupper, en laddningsgrupp och en Ammunitions- & Basmaterieltropp. Resten av kompaniet hemma på F 17 upprätthåller nationell och internationell beredskap.

Övningen har fungerat bra för oss och från det att den minimala förstyrkan anlände och tog emot flygplanen tog det en och en halv dag till dess vi kunde börja leverera. Men det är viktigt att hela tiden vara beredd på att förutsättningarna snabbt kan förändras. Förra veckan fick vi med kort varsel ta emot och klargöra en rote från F 21 som landade här p.g.a. dåligt väder.

Överlämning till FF_ Christoffer Kindstedt

Att verka härifrån och tillsammans med Finland och Frankrike har varit givande. Vi har under övningen haft möjlighet till utbyte mellan finska och franska flygtekniker för att ta del av varandras olika flygplan och se hur de andra jobbar med sina system.

Dessutom har finska Lappland har bjudit på ypperligt övningsväder – sol och värme som i nästa stund växlat till regn och kalla vindar!

C Bertilsson
C Fu komp ACE 15

Finska YLE 39,40 min in i sändningen
Huvudstadsbladet
Finska kanal 3

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *