På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Medaljregn till Helikopterflottiljens personal i samband med Veterandagen och ME04 avslutningsceremoni

flygvapenbloggen

Blogg utdelning

 

Efter ett intensivt dygn med medial uppmärksamhet, middag på Karlbergs slott och förövningar tilldelade Hans Majestät Carl XVI Gustaf förvaltare Kent Jonsson, förvaltare Jöran Forsman, löjtnant Klas Johansson och fanjunkare Ivar Svenninge Försvarsmaktens Förtjänstmedalj i guld utan svärd. Medaljen tilldelades under veterandagen 29 maj för att de ”under extrema förhållanden uppvisat en mycket stor yrkesskicklighet samt med stort mod och fara för eget liv, räddat 5 civila undan sannolik död i samband med skogsbranden i Sala, Västmanland 2014”.  Personerna befann sig vid en sjö omringade av eld och rök utan möjlighet att ta sig därifrån. Med stort mått av ledarskap, skicklighet, improvisationsförmåga och initiativrikedom lyckades Kent och hans besättning i en helikopter 16 lokalisera och undsätta personerna under dramatiska men kontrollerade former.  I slutet på ceremonin avslutade överbefälhavaren sitt tal riktat till medaljörerna och veteranerna med att passande citera Måns Zelmerlöv; ni är våra ”Heroes of our time”. Efter gratulationer av förvarsministern och överbefälhavaren kunde en omtumlad men mycket stolt besättning ta emot folkets jubel och hyllningar av kollegor och anhöriga.

Utdelningen av Försvarsmaktens Förtjänstmedalj i guld är mycket ovanlig och i år var det endast Kent och hans besättning som tilldelades utmärkelsen. Vid två tillfällen tidigare har medaljen delats ut till helikopterflottiljens personal. Två ytbärgare fick medaljen i samband med en förlisning utanför Öland 2006 och en ytbärgare fick medaljen för sin insats i samband med Estoniakatastrofen.

intervju bloggUtöver guldmedaljerna delades tre förtjänstmedaljer i silver ut varav en till försvarsjuristen Folke Borgh. Försvarsmaktens medalj ”Sårad i strid” tilldelades fem veteraner för sina insatser i samband med stridigheter i Kongo 1961, Suez 1973, Bosnien 1994 och 1996 samt Afghanistan 2011.

Hela helikopterflottiljen ”lyfter på hatten” för Kent, Jöran, Klas och Ivar och säger GRATTIS -ni är mycket värdiga mottagare av Försvarsmaktens Förtjänstmedalj i guld!!

Dagen efter veterandagen var det dags för ME04 medaljceremoni ute på Berga. ME04 kom tillbaka till hamnen Den Helder utanför Haag (NL) 25 maj efter 4 månader till havs. Sveriges insats runt Afrikas Horn med EU:s marina styrkebidrag EUNAVFOR är nu avslutad för fjärde gången. Huvuduppgiften var att skydda handelstrafik från piratverksamhet med särskilt fokus på World Food Programmes transporter av förnödenheter till Afrika. Insatsen i kombination med att redarna anställer egna säkerhetsstyrkor har varit lyckosam eftersom inget fartyg kapats sedan 2013.

Utöver skydd mot piratverksamhet har andra EU ledda operationer i området understötts med bland annat materiel. Insatsen var under svensk ledning i o m att konteramiral Jonas Haggren blev chef för Force HQ (FHQ).

I ME04 ingick AMF1 amfibieenhet inklusive 2 stridsbåtar, helikopterenhet ur helikopterflottiljen/3.skvadron inklusive 2 helikopter15 och slutligen ett combat camera team. Till skillnad från helikopterflottiljens tidigare insatser i området som använt Djibouti som underhållsbas, baserade samtliga svenska enheterna ombord på det holländska amfibiefartyget Johan de Witt.

Uppställning ME04 bloggen

Medaljceremonin 30/5 genomfördes under ledning av marintaktisk chef (MTCH). Innan ceremonin bjöd chefen ME04 överstelöjtnant Anders Åkermark på brunch för samtliga, inklusive många anhöriga som deltog vid ceremonin.  Efter chefen ME04 avlämning och MTCH tal delade ÖB, Försvarsmaktens insatschef och MTCH ut Försvarsmaktens medalj för internationell insats. Medaljörerna var förutom ME04 det svenskledda FHQ inklusive Nederländsk personal som ingick i FHQ stab. När styrkan tagit emot den svenska medaljen delade brigadgeneral Richard Oppelaar (Commander of Operations Royal Netherlands Marine Corps) ut motsvarande Nederländska  insatsmedalj. Tidigare har EU:s medalj för insats delats ut i operationsområdet.

ÖB tackar HE ME04 bloggSåväl ÖB som brigadgeneral Oppelaar var mycket positiva när de reflekterade över insatsen i sina tal.  Insatsen är en succé på många sätt där integreringen av de olika insatsdelarna ombord på Johan de Witt imponerade särskilt på våra generaler likväl tillgängligheten på våra helikopter 15. En tillgänglighet på dryga 98% av alla efterfrågade uppdrag är ett bevis på en mycket väl fungerande verksamhet.  Totalt flög enheten ca 140 timmar och 25 personer delade på bemanningen av helikopterenhetens 15 insatsrader. brigadgeneral Oppelaar gjorde precis som ÖB under veterandagen kopplingar i sitt tal till Zelmerlöv och låten ”Hero” när han beskrev insatsen och personalen som genomfört insats.

Som chef för helikopterflottiljen konstatera jag att vi återigen satt helikopterflottiljen på kartan genom en mycket lyckad och framgångsrik insats. Framgångarna gör sig inte själv utan är ett resultat av hårt arbete och omfattande och noggranna förberedelser. Tack till 3.e skvadron och alla som genomfört insats med stor professionalism. Tack till alla som i sin ordinarie tjänst bidragit till framgångarna i verksamheten. Ett särskilt tack till alla anhöriga som är ”Heros” på hemmaplan och gjort det möjligt för personalen att åka iväg och lyckas med sina uppgifter.

Överste Peder Söderström

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • FVC 3 juni 2015 23:50

    Kent, Göran, Klas och Ivar samt alla medaljerade i ME04 ett varmt och hjärtligt grattis!

    Det är vid tillfällen som dessa jag blir än mer stolt och tacksam över att få vara en del av vår verksamhet. Ni har alla gjort ett fantastiskt jobb i insatsmiljö. Lojalt, osjälviskt och kompromisslöst. Ni förtjänar all uppmärksamhet!

    Tack!
    Micael Bydén/FVC

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *