På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första veckan av ACE 15

Louise Levin

_DSC8565-fvblogg_ublå-75px

Som 212:e flygstridsdivisionens nyaste medlemmar blev vi ombedda att dela med oss av vår syn på, och våra erfarenheter från, ACE 15 (Arctic Challenge Exercise).

För två veckor sedan deltog vi i AFM 15 (Arctic Fighter Meet), en övning med fokus på manövrerande luftstrid mot andra kvalificerade flygplanstyper än Jas 39 Gripen. Vi fick då möjlighet att flyga mot finska F-18 och norska F-16. Nu har första veckan av övningen ACE 15 genomförts; en övning med ett helt annat fokus. Scenariot för övningen är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinstats under FN-mandat. Det sätt att öva tillsammans med andra gör att vi erbjuds storskaliga, komplexa och kostnadseffektiva flygövningar under två veckors tid. I övningen medverkar många olika flygplanstyper från många olika länder. Ca 115 flygplan, inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan, medverkar i övningen. Drygt 3 600 personer från nio länder jobbar tillsammans och upp till 90 flygplan har befunnit sig i luften samtidigt. Det är en av de största flygövningarna i världen 2015.

_DSC8116-fvblogg_1vecka_jas_landar

För oss yngre piloter på divisionerna har veckan varit utmanande och mycket lärorik. Detta är vår första stora övning och trots gedigna förberedelser så känns det lite som om vi kastats in i en oerhört komplex maskin där varje ingående del bara måste fungera. Vi matas ständigt med nya erfarenheter och lärdomar och det kommer nog att ta ett tag innan vi smält alla nya intryck. Vi jobbar långa dagar och flyger komplexa pass. Mycket tid läggs på förberedelser, briefingar och utvärderingar. Att få delta i den här typen av övning är otroligt utvecklande och motiverande, för alla inblandade men i synnerhet för oss nya. Vi deltar så mycket vi bara kan i planering och flygning. Inom de områden där vi saknar kunskap för planering och genomförande försöker vi att vara med och lära istället, och på så vis får vi också större förståelse för vad vi kan bidra med.

Veckan har inte bara bestått av flygning och planering. Vi yngre har även ingått i OPS-gruppen (Operations). Där har vi till största del hjälp till med de gemensamma genomgångarna. Före och efter varje pass sker en del planeringar och utvärderingar, i större och mindre grupper. Personal i övningen finns stationerad i Luleå i Sverige, Bodö och Örland i Norge samt Rovaniemi i Finland. Samma pass kan innehålla enheter som utgår från tre olika länder. Det gör planering och utvärdering lite svårare.

_DSC8573-fvblogg_1vecka_g-byxa

 

De gemensamma genomgångarna sker med hjälp av telebildskonferens. Detta system underlättar vid koordinering och tillser att alla har en gemensam bild av vilka områden, höjder, m.m. som gäller i det aktuella scenariot. På så sätt kan en hög flygsäkerhet upprätthållas. Ett utvärderingssystem samlar in information från alla flygplan som deltagit i övningen. Informationen sammanställs och spelas upp för alla på en gemensam debrief. Där får alla en bra helhetsbild av uppdragets genomförande och det finns möjlighet att utvärdera på individnivå. En av våra uppgifter har varit att bistå vid dessa utvärderingar.

_DSC8563-fvblogg_1vecka_desk

Förutom all professionell samverkan så är det nyttigt och roligt att träffa och diskutera med piloter och övrig personal från andra länder. För oss nya är denna övning ett stort kliv framåt i vår professionella utveckling och vi ser fram emot nästa veckas fortsatta utmaningar. Och utmanande, det är det. Men det är också fantastiskt roligt att vara en del av den här övningen.

/Robert, Andree & Christofer
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *