Efter ett intensivt dygn med medial uppmärksamhet, middag på Karlbergs slott och förövningar tilldelade Hans Majestät Carl XVI Gustaf förvaltare Kent Jonsson, förvaltare Jöran Forsman, löjtnant Klas Johansson och fanjunkare Ivar Svenninge Försvarsmaktens Förtjänstmedalj i guld utan svärd. Medaljen tilldelades under veterandagen 29 maj för att de ”under extrema förhållanden uppvisat en mycket stor yrkesskicklighet samt med stort mod och fara för eget liv, räddat 5 civila undan sannolik död i samband med skogsbranden i Sala, Västmanland 2014”. Personerna befann sig vid en sjö omringade av eld och rök utan möjlighet att ta sig därifrån. Med stort mått av ledarskap, skicklighet, improvisationsförmåga och initiativrikedom lyckades Kent och hans besättning i en helikopter 16 lokalisera och undsätta personerna under dramatiska men kontrollerade former. I slutet på ceremonin avslutade överbefälhavaren sitt tal riktat till medaljörerna och veteranerna med att passande citera Måns Zelmerlöv; ni är våra ”Heroes of our time”. Efter gratulationer av förvarsministern och överbefälhavaren kunde en omtumlad men mycket stolt besättning ta emot folkets jubel och hyllningar av kollegor och anhöriga.
Utdelningen av Försvarsmaktens Förtjänstmedalj i guld är mycket ovanlig och i år var det endast Kent och hans besättning som tilldelades utmärkelsen. Vid två tillfällen tidigare har medaljen delats ut till helikopterflottiljens personal. Två ytbärgare fick medaljen i samband med en förlisning utanför Öland 2006 och en ytbärgare fick medaljen för sin insats i samband med Estoniakatastrofen.
Utöver guldmedaljerna delades tre förtjänstmedaljer i silver ut varav en till försvarsjuristen Folke Borgh. Försvarsmaktens medalj ”Sårad i strid” tilldelades fem veteraner för sina insatser i samband med stridigheter i Kongo 1961, Suez 1973, Bosnien 1994 och 1996 samt Afghanistan 2011.
Hela helikopterflottiljen ”lyfter på hatten” för Kent, Jöran, Klas och Ivar och säger GRATTIS -ni är mycket värdiga mottagare av Försvarsmaktens Förtjänstmedalj i guld!!
Dagen efter veterandagen var det dags för ME04 medaljceremoni ute på Berga. ME04 kom tillbaka till hamnen Den Helder utanför Haag (NL) 25 maj efter 4 månader till havs. Sveriges insats runt Afrikas Horn med EU:s marina styrkebidrag EUNAVFOR är nu avslutad för fjärde gången. Huvuduppgiften var att skydda handelstrafik från piratverksamhet med särskilt fokus på World Food Programmes transporter av förnödenheter till Afrika. Insatsen i kombination med att redarna anställer egna säkerhetsstyrkor har varit lyckosam eftersom inget fartyg kapats sedan 2013.
Utöver skydd mot piratverksamhet har andra EU ledda operationer i området understötts med bland annat materiel. Insatsen var under svensk ledning i o m att konteramiral Jonas Haggren blev chef för Force HQ (FHQ).
I ME04 ingick AMF1 amfibieenhet inklusive 2 stridsbåtar, helikopterenhet ur helikopterflottiljen/3.skvadron inklusive 2 helikopter15 och slutligen ett combat camera team. Till skillnad från helikopterflottiljens tidigare insatser i området som använt Djibouti som underhållsbas, baserade samtliga svenska enheterna ombord på det holländska amfibiefartyget Johan de Witt.
Medaljceremonin 30/5 genomfördes under ledning av marintaktisk chef (MTCH). Innan ceremonin bjöd chefen ME04 överstelöjtnant Anders Åkermark på brunch för samtliga, inklusive många anhöriga som deltog vid ceremonin. Efter chefen ME04 avlämning och MTCH tal delade ÖB, Försvarsmaktens insatschef och MTCH ut Försvarsmaktens medalj för internationell insats. Medaljörerna var förutom ME04 det svenskledda FHQ inklusive Nederländsk personal som ingick i FHQ stab. När styrkan tagit emot den svenska medaljen delade brigadgeneral Richard Oppelaar (Commander of Operations Royal Netherlands Marine Corps) ut motsvarande Nederländska insatsmedalj. Tidigare har EU:s medalj för insats delats ut i operationsområdet.
Såväl ÖB som brigadgeneral Oppelaar var mycket positiva när de reflekterade över insatsen i sina tal. Insatsen är en succé på många sätt där integreringen av de olika insatsdelarna ombord på Johan de Witt imponerade särskilt på våra generaler likväl tillgängligheten på våra helikopter 15. En tillgänglighet på dryga 98% av alla efterfrågade uppdrag är ett bevis på en mycket väl fungerande verksamhet. Totalt flög enheten ca 140 timmar och 25 personer delade på bemanningen av helikopterenhetens 15 insatsrader. brigadgeneral Oppelaar gjorde precis som ÖB under veterandagen kopplingar i sitt tal till Zelmerlöv och låten ”Hero” när han beskrev insatsen och personalen som genomfört insats.
Som chef för helikopterflottiljen konstatera jag att vi återigen satt helikopterflottiljen på kartan genom en mycket lyckad och framgångsrik insats. Framgångarna gör sig inte själv utan är ett resultat av hårt arbete och omfattande och noggranna förberedelser. Tack till 3.e skvadron och alla som genomfört insats med stor professionalism. Tack till alla som i sin ordinarie tjänst bidragit till framgångarna i verksamheten. Ett särskilt tack till alla anhöriga som är ”Heros” på hemmaplan och gjort det möjligt för personalen att åka iväg och lyckas med sina uppgifter.
Överste Peder Söderström