På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stort intresse för nordisk flygövning

Louise Levin

ace15_mediadag-DSC_7649

Under övningen Arctic Challenge Exercises andra dag trotsade många journalister regnet och kom till Norrbottens flygflottilj för att delta på mediadagen. En dag som lockade såväl nationell som internationell media.

Mediadagen delades upp i två block där förmiddagen var avsatt för svenskspråkig media och eftermiddagen för internationell media.

Efter en presentation om övningen och intervjuer med kontingentchefer och biträdande övningsledare fick media hoppa in i en buss och åka ut på bansystemet. Där gavs media möjlighet till att fota och filma både starter och landningar.

ace15_mediadag-DSC_7576

ace15_mediadag-DSC_7561

ace15_mediadag-DSC_7587ace15_mediadag-DSC_7618

 

På plats fanns även piloter tillgängliga för intervjuer. Förutom artiklar, radioinslag och TV-inslag gjorde reportrar livesändningar från plattan.

Övningen, som är en nordisk flygövning med inbjudna nationer, genomförs för andra gången och pågår mellan den 25 maj och den 4 juni.

ace15_mediadag-DSC_7608

Mer information om övningen hittar ni här: www.forsvarsmakten.se/ace15

Fler bilder finns på F 21 facebooksida

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Monika Grahn 26 maj 2015 20:02

  Jag tycker att det är bra att vi kan samarbeta på detta sätt. Ju mer fredsbevarande insats kan göras. Det borde bli större insats även med marina och armen.
  Jag hoppas att mer länder kan anslutas vid fredsbevarande. Ärligt talat
  Putins Ryssland är ju ett större land och de har ju beträtt vårt territorium mer än ett 10 tal. Så vem provocera vem. Så det är bra att vi samarbetar med andra för fred

 • Øivind Hansen 28 maj 2015 02:04

  En fantastisk øvelse for oss som bor i Bodø og får oppleve dette.

 • Hans Anderson 2 juni 2015 16:08

  En oerhört viktig övning!!!
  Vi samövar med och delvis bemannar NATO-enheter, i syfte att bättre lära känna varandras ledningssystem. Beakta att det denna gång gäller gränsöverskridande insatser. Det känns mycket angeläget att göra det bästa möjliga då nuvarande regerings steppar runt i ringen vad gäller NATO-medlemskap eller ej.

 • Monika Grahn 5 juni 2015 19:07

  Jag tänkte på detta med att utöka övningen att bevaka, skydda, spana. Många idéer har jag! att utveckla markhotet och lufthotet mera. Att utveckla den här övningen mer men det man har lärt sig på denna övning borde repeteras igen innan nästa steg tas. Våra piloter är så otroligt smarta och kan hitta lösningar på det mest otroliga händelser. Enligt mig så lär man sig alltid något nytt fastän det är samma grej, händelse mm

  • Tommy Unnebäck Monika Grahn 11 juni 2015 17:29

   Hej Monika ! Bevaka, skydda , spana är bra ide'er för hela Försvarsmakten samt frivilligheten som ökar tack vare ACE. Övningen kommer tillbaka 2017 har jag hört av F21 överste C-J Edström. Då föreslår jag att vi har samma hangarfartyg i Botten viken, som tidigare! Varför inte öva under den mörkaste tiden vintern 2017? Lev väl Monika! Hälsar Tommy Unnebäck fd vpl fk F13 Kjula E-tuna

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *