På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvaret av Sverige leds från Högkvarteret

flygvapenbloggen

Insatschefen generallöjtnant Göran Mårtensson uppdateras av operationsledaren Jacob hahr tillsammans med flygtaktisk chef Gabor Nagy

Insatschefen generallöjtnant Göran Mårtensson uppdateras av operationsledaren Jacob Hahr tillsammans med flygtaktisk chef Gabor Nagy

Sveriges samlade luftförsvar leds dygnet runt under årets alla dagar av Flygtaktisk stab, FTS som sitter i Högkvarteret i Stockholm. Detta gäller även under större övningar likt Flygvapenövning 2014, FVÖ 14, som startade under fredagen.

Försvarsmaktgemensam övning
FVÖ 14 samövar i år med SWEFINEX 14, en marin övning i Östersjön. De båda övningar bildar tillsammans FMGÖ 14, en så kallad försvarsmaktsgemensam övning. Inom ramen för övningen finns även ett antal förband från markstridskrafterna i form av luftvärnet och hemvärnet.

Insatsledning
Flygtaktisk chef får sina uppdrag från insatschefen i Försvarsmakten som i sin tur har ansvar att övergripande leda alla insatsförband även från armén och marinen.
Det innebär att insatschefen även ger direktiv till Marintaktisk stab som sitter på en annan plats i Högkvartet.
Brigadgeneral Gabor Nagy är flygtaktisk chef och skall med sin stab omsätta insatschefens inriktning till order för insatsförbandens förmåga att verka mot rådande hotbildsläge.

I årets FVÖ 14 övas ett högkonfliktscenario där Sverige är angripet. Regeringen har meddelat att krigstillstånd råder. En faktor som gör att flygtaktisk chef får andra regler att förhålla sig till när han leder luftförsvaret av Sverige.

– FTS har efter en kort uppstart kommit igång med att lösa sina uppgifter. Övningsledningen har gett oss realistiska förutsättningar för att öva en svår uppgift, säger Gabor Nagy.

Insatschefen inspekterar
Under lördagsförmiddagen inspekterade Försvarsmaktens insatschef, generallöjtnant Göran Mårtensson, flygtaktisk stab och övningen.
Efter en kärnfull briefing om förutsättning och rådande läge delgivet av flygtaktisk chef, skedde en snabb visit i AOC, Air Operation Center. Därifrån leds luftkriget minutoperativt dygnet runt.

– Det är bra att öva hela ledningskedjan och att det nu börja bli naturligt att öva tillsammans i ett bredare perspektiv mellan stridskrafterna, säger generalen Mårtensson.

Insatsstaben och insatschefen som funktion deltar inte i övningen utan högre chefs beslut spelas av en grupp i övningsledningen som till vardags jobbar på den nivån.

Årets flygvapenövning är efterlängtad. Vi övar för att öka vår förmåga till god lägesuppfattning i vårt närområde bland annat genom viljan att agera tillsammans med andra.

FAKTA
I Flygvapenövning 2014, FVÖ 14, deltar personal och flygplan från flygvapnets samtliga förband. Övningen, som pågår dygnet runt mellan 16 och 20 maj, går ut på att försvara Sverige mot ett väpnat anfall. I år genomförs flygvapenövningen i sydöstra Sverige, från Östergötland ner till Blekinge samt över delar av östersjön inklusive Gotland.

Nytt för i år är att flygvapenövningen samordnas med sjö- och markstridskrafterna i en försvarsmaktsgemensam övning. Marinens övning SWEFINEX 14-1 pågår samtidigt. Tre hemvärnsbataljoner har sina årliga krigsförbandsövningar och försvarar flygbaserna, Malmen, Hagshult samt Kallinge. Dessutom ingår Luftvärnsregementet i den gemensamma övningen. Dels kommer de tre stridskrafterna att öva samordnat, dels deltar de i övningen som B-styrka ”fingerad fiende” åt varandra. Totalt ingår cirka 3 300 personer.

FAKTA deltagande förband
Högkvarterets flygtaktiska stab, Norrbottens flygflottilj F 21, Skaraborgs flygflottilj F 7, Blekinge flygflottilj F 17, Luftstridsskolan, Helikopterflottiljen samt 30.- 33.- och 36. Hemvärnsbataljonerna och 61. Luftvärnsbataljonen deltar i Flygvapenövningen. Baser som används är Malmen, Hagshult, Såtenäs, Kallinge samt Visby.

Besök www.forsvarsmakten.se/fvo14 för mer information.

Mats Gyllander
Informationschef FVÖ 14

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • David Nilsson 17 maj 2014 20:29

    Hej! Törs man hoppas på någon flygaktivitet i Åtvidabersområdet under övningen? Bor i Björsäter under inflygningen till Saabfältet så flygbuller är vi vana vid här ute på landet! Mvh David

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *