På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samverkan för bästa skydd

flygvapenbloggen

Henrik Ek, tycker samarbetet med flygvapnet fungerar bra.

Henrik Ek, tycker samarbetet med flygvapnet fungerar bra. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

Henrik Ek är kompanichef för 331:a insatskompaniet i Hemvärnet, eller Nationella skyddsstyrkorna som de också kallas. Den här helgen deltar han tillsammans med sitt kompani i Flygvapenövning 2014.

331:a insatskompaniets uppgift är att i samverkan med flygvapenförbanden bevaka flygplan och infarter till basen. Henrik berättar att deras närmaste samverkansytor är med flygbassäkerhetsplutonen och med Flygbasjägarna. Kompaniet bevakar också flygplanen på natten om inte flygvapnets personel finns där. I allt väsentligt tycker han att samverkan fungerar mycket bra, även om flygvapnet och armén, som Hemvärnet tillhör, inte alltid talar samma språk. Det är bara små detaljer som skiljer berättar han.

Henrik Ek har varit engagerad i Hemvärnet sedan år 2000 och tycker att det har skett en stor utveckling, bland annat i synen på Hemvärnet. Hemvärnet, som är en stor personalresurs i Försvarsmakten, har genomgått en dramatisk föryngring. Personalen på Henriks kompani har en medelålder på 28 år och det har säkert påverkat synen positivt.

– Det känns som vi blir viktigare och också mer accepterade av övriga delar i Försvarsmakten nu, säger Henrik Ek.

Under värnpliktstiden var soldaterna mer utbildade när de engagerade sig i Hemvärnet. Nu behöver soldaterna vidareutbildas mer efter de gjort den grundläggande militära utbildningen. I gengäld får Försvarsmakten yngre soldater, som också kan lösa mer ansträngande uppgifter.

Avslutningsvis så tycker Henrik Ek att samarbetet med flygvapnet har fungerat jättebra.

– Alla har varit jättepositiva till att vi är med i den här övningen, avslutar han innan han måste hasta iväg till Bataljonchefens ordergivning.

Henrik får skjuts av en kompaniets mc-ordonnanser för att hinna till Bataljonchefens ordergivning.

Henrik får skjuts av en kompaniets mc-ordonnanser för att hinna till Bataljonchefens ordergivning. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten   

Efter ordergivningen väntar ett sista intensivt övningsdygn innan han återigen sätter på sig civila kläder och återgår till sitt ordinarie liv.

Henrik Gebhardt/ F 7

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • FV-sergeanten 18 maj 2014 17:24

    Vilket bra och informativt reportage! Intressant att läsa om den nya "rollfördelningen" mellan HV, flygbassäk och flygbasjägare. Skulle vara intressant att få läsa mer om det moderna flygbassäk också.

    "I allt väsentligt tycker han att samverkan fungerar mycket bra, även om flygvapnet och armén, som Hemvärnet tillhör, inte alltid talar samma språk." Just det var väl ett av argumenten när man en gång i tiden byggde upp en egen organisation till flygbasernas försvar och inte helt överlät det till armén? Att skydd av flygbas skiljer sig mycket från vanlig infanteristrid?

    Hur tänker man sig lägga om konceptet om nu flygbasjägarna avvecklas enligt liggande förslag?

  • Sjöberg 20 maj 2014 01:25

    Vilken övningen det har varit! Kul att få öva med skarpa objekt och flygvapnet på plats. Som deltagande HV-soldat vill jag tacka de vi träffade inom flygvapnet för ett fantastiskt bemötande. Hoppas på en repris nästa år!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *