Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Luftförsvaret består av Flygvapnet och Luftvärnet

FVC

I Halmstad samlades i veckan efter påsk ett fyrtiotal representanter för rikets samlade luftförsvar, det vill säga Flygvapnet och Luftvärnet. Under namnet Luftförsvarsdagar diskuterades ökad samverkan och gemensamma utmaningar.

– Det spelar ingen roll att vi har världens bästa stridsflygplan om vi inte kommer upp i luften. Därför måste Sverige ha ett kvalificerat luftvärn som räcker till att försvara våra flygbaser, säger Flygvapenchefen Micael Bydén. Det viktigaste för oss nu är att gemensamt säkerställa att vi får en tillräcklig förmåga att lösa våra framtida uppgifter.

LFlygvapenchefen Micael Bydén, Chefen för luftvärnsregementet Stefan Jönsson och Flygtaktiske chefen Gabor Nagy var överens om att nu skall samordningen mellan Luftvärnet och Flygvapnet öka. I bakgrunden syns det svenska radarsystemet UndE 23.

Initiativtagaren och värden för Luftförsvarsdagarna, chefen för Luftvärnsregementet Stefan Jönsson, konstaterar att mötet ligger helt rätt i tiden.

– Vi ser i den politiska debatten att våra förmågor är allt mer efterfrågade i det nya omvärldsklimatet. Det känns därför helt rätt att vi nu återtar en närmare samverkan mellan Flygvapnet och Luftvärnet.

LFlygtaktiske chefen Gabor Nagy och Flygvapenchefen Micael Bydén provsitter den taktiska stridsledningscentralen, TCC, i Luftvärnsbataljonen.

LChefen för 61:a luftvärnsbataljonen, Fredrik Zetterberg, berättade om sin bataljon och om den pågående övningen för deltagarna i Luftförsvarsdagarna.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *