På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lilla sjukvårdsmottagningen under Iceland Air Meet

Louise Levin

IAM2014_dr_gyllefjord-900px

Doktor Leif Gyllefjord skriver journal.

Vi har i uppdrag att tillhandahålla en läkare och en sjuksköterska som under övningen skall bedriva daglig sjukvård för det svenska förbandet som deltar i flygövningen på Island.

Läkaren Jahn Gustafsson och sjuksköterskan Sara Turtola åkte med förbandet till Island och bemannade sjukvårdsfunktionen under den första delen övningen. Sedan roterade (bytte) vi personal. Läkaren Leif Gyllefjord och sjuksköterskan Ann-Helen Uusitalo tog över under den andra delen av övningen. Skiftet av personalen gjordes halvägs in i övningen.

IAM2014_syster_uusitalo-900px

Sjuksköterska Ann-Helen Uusitalo kontrollerar telefonlistan för rådgivning. 

Anledningen till rotationen var att sprida erfarenheten av att delta i övning på så många som möjligt.

Vi har förberett oss genom att tänka igenom vilket behov av sjukvård vi kan möta, bland annat så har vi beställt läkemedel som eventuellt kan komma att behövas. Vi har också tagit med utrustning för enklare diagnostik för att kunna utesluta infektioner.

När första sjukvårdsteamet kom fram till Island kontrollerade de var och hur kontakter ska tas med ambulans och akutsjukvård på orten. Även vilka resurser som finns i närheten kontrollerades.

Samverkan med norska och finska sjukvårdspersonalen har också skett, vårt nordiska samarbete ger också nyttiga erfarenheter.

IAM2014_sjvmottagning-900px

Öppna mottagningen har etablerats i doktorns lägenhet på basen.

En enklare sjukvårdsmottagning upprättades i en lägenhet på basen med två öppna mottagningstider, anpassade så att personalen har möjlighet till sjukvård om behov uppstår.

Mellan de öppna mottagningstiderna besöker vi de olika arbetsplatserna där svensk personal bedriver verksamhet. Utöver detta har vi telefonpassning, vilket är en trygghet för personalen att veta att de alltid kan komma i kontakt med svensk sjukvård.

Under tiden här har besöken till största delen bestått av förkylningar, vilket är normalt under denna tid på året.

IAM2014_hjärtstartare-900pxHjärtstartare finns med ifall det blir f-ö-r spännande under de Olympiska spelen.

/Ann-Helen Uusitalo

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *