På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Minnesstund för saknade kamrater

flygvapenbloggen

10 år sedan H99 haveriet blogg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För tio år sedan hände en av de svåraste helikopterolyckorna i Försvarsmaktens historia när en helikopter 10 från dåvarande helikopterskvadronen på Säve havererade i Göteborgs skärgård. Sex besättningsmedlemmar, som tillsammans med Sjöräddningssällskapet övade på att rädda liv, omkom.

Under gråa moln och i ett lätt duggregn hölls på årsdagen en minnestund på Göteborgs garnison, vid den minnessten som tidigare stod på Säve. Ett sjuttiotal anhöriga, kollegor och vänner hedrade minnet av de som betalat det allra högsta priset för sitt engagemang och sin hängivenhet långt utöver det vanliga för att hjälpa och rädda andra människor.

I allt det tragiska känns det ändå bra att kunna samlas och ha en minnesstund, för vi kommer aldrig att glömma våra kamrater och kollegor. Det är också en påminnelse i vardagslunken om allvaret och svårigheterna i vårt arbete. Vi arbetar dagligen med flygsäkerhet. Vi övar och evaluerar. Trots det kan det som vi arbetar så hårt för att undvika, hända.

Ord väger lätt i dessa sammanhang. Jag kan bara som chef för Helikopterflottiljen rikta ett tack till alla som har ingått eller idag ingår i våra helikopterbesättningar. Som då, i en sjöräddningsövning i mörkret eller under en fjällräddning i snöyra. Eller som dagens besättningar på plats för att rädda liv i Afghanistan eller de som spanade efter pirater i Adenviken. Människor med ett stort engagemang och hängivenhet för att lösa de svåra uppgifterna och därigenom göra skillnad för andra.

Magnus Westerlund, C Hkpflj

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *