På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

?Gasa och bromsa

FVC

I förra veckan genomförde jag FVI Råd där jag träffade Flygvapnets förbandschefer tillsammans med C PROD FLYG. Jag fick då initierad information om det rådande ekonomiska läget och hur hårt beslutad reduktion slår mot förbandsverksamheten. Jag återkommer till den.

Jag fick också information och bekräftelser om den omfattande och ambitiösa verksamhet som genomförts under första halvåret 2013. En hel rad övningar har genomförts (bla Red Flag, TTP och Flygvapenövning, CJSE, Frisian Flag, Arctic Fighter Meet). Vi har ersatt insatsförbandet i Afghanistan, SAE MEDEVAC med HKP10, med ett ny personal och nytt helikoptersystem, HKP16, och utökat förbandets förmåga. Vi har också deltagit med helikopter, HKP15, inom ramen för ME03. Det finns fler exempel och där kan jag nämna att vi under perioden, på förkommen anledning, ökat ambitionen inom ramen för incidentverksamheten. Jag är mycket imponerad av vad Ni därute gör och presterar på alla fronter trots de utmaningar och begränsade resurser som står till buds.

Tillbaka till den aktuella ekonomiska reduktionen som är beslutad. Den bild och insikt jag fick under mötet med förbandscheferna har gjort att jag valt att ställa in den planerade FV-konserten på Berwaldhallen. Vidare har budgeten halverats för Flygtaktisk chefs (FTCH) fältövning samt FV-mötet, båda aktiviteterna planerade att genomföras i oktober. Inriktningen jag gett staben är att deltagarantalet skall begränsas till ett minimum för FTCH Fältövning såväl som för FV-mötet i syfte att begränsa resekostnader. Neddragningarna skall ses som ett första steg tills vi fått kontroll på hur utfallet blir i hela FM. Vi ser över möjligheterna att videosända FV-mötet och att de FV-officerare som tjänstgör i Mälardalen kan delta utan övernattning. I samband med att vi reducerar flygtid, övningar för våra soldater och SÖBar mm så känns detta som ett logiskt beslut. Vi kommer att återkomma med tydliga direktiv vad gäller förbandens deltagande vid fältövning och FV-mötet.

Samtidigt som det är en självklarhet att vidta åtgärder som ger ekonomisk besparingseffekt konstaterar jag att det är viktigt att träffas även i tider som dessa. Inte minst för att just kunna diskutera hur läget ser ut och om det finns några bra förslag på lösningar för hur vi kan hålla verksamheten på en produktiv nivå. Det är också av stor vikt att vi ägnar tid och kraft åt fortsatt reformering mot ett tydligare nationellt fokus. Där utgör fältövningen en viktig pusselbit. Därför väljer jag att inte ställa dessa två verksamheter helt och hållet.

Just nu är det full fart i planeringen av insatsen med vårt taktiska transportflygsystem, Tp84, i Mali. Planeringen går mot en start den första oktober. Det blir den elfte insatsen på fyra år som vi i Flygvapnet planerar, driver fram och genomför. Ett insatt insatsförsvar, tillgängligt här och nu. Har sagt det förut och säger det igen; Kopplat mot givna uppgifter har vi generellt sett aldrig varit så välövade och insatserfarna som vi är idag.

Ni gör alla ett fantastiskt jobb därute. Sköt om er!

Micael Byden/ FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Soldaten 31 augusti 2013 12:47

  "Kopplat mot givna uppgifter har vi generellt sett aldrig varit så välövade och insatserfarna som vi är idag."

  Hur håller det resonemanget kopplat till försvar av Sverige som är en av dom givna uppgifterna? Är verkligen hela flygvapnet så väl övat som det låter med basbataljoner, krigsbaser, 100st gripen C/D mm.

  • FVI Soldaten 31 augusti 2013 23:58

   Soldaten
   Min skrivning skall ses i ljuset av en lång period med fokus på att bli interoperabla (förmåga att verka med andra nationer/att vara en relevant partner) och tydliga uppgifter mot internationella insatser. Där är vi riktigt bra: vältränade, välövade och insatserfarna.

   Min skrivning är inget försök att ducka för de utmaningar vi har mot de nationella uppgifterna som återigen tar plats. Här har vi återtagandebehov på flera områden. De senaste årens nationella övningar, inte minst Flygvapenövningen, ligger till grund för att vi skall lyckas. Även FTCH fältövning som nämns i inlägget utgör en del av detta. Därav mitt beslut att inte ställa den helt. Den behövs.
   Micael Bydén

 • Lars Olin 31 augusti 2013 23:05

  Gamla minnen dyker upp. Höst=omplanering.

 • Alf ingesson thoor 2 september 2013 15:00

  Hur kan det bli så här, gång på gång..?

 • KarlF 4 september 2013 22:35

  General Byden,
  Kommer även supportgrupperna och HAW ha möjlighet att vara med på FV mötet om det nu blir en videosändning? Lätt att glömma bort dessa grupper i utkanten av den "normala" Flygvapnet
  Karl

  • FVI KarlF 4 september 2013 23:04

   Hej Karl
   Det visar sig att vi inte kommer att kunna sända mötet "live". Ambitionen är att vi spelar in presentationerna vid mötet och att vi sedan distribuerar ut en dvd till resp förband. Bra att du uppmärksammar mig på att ni är flera därute som har nytta av informationen. Ni skall självklart vara med på sändlistan.
   Mvh Micael Bydén

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *