På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flyguppvisning i semestertider

flygvapenbloggen

Det lördag kväll den 20 juli och första dagen på Royal International Air Tattoo (RIAT) Fairford England har nyss avslutats.

RIAT är en av de största militära flyguppvisningarna i världen med ca 200.000 besökare under två dagar. Mer än 100 flygplan och helikoptrar visas upp på marken och under mer än sju timmar förekommer kontinuerliga flyguppvisningar utan avbrott. Det som förevisas är allt från äldre Lancaster och Vulcan till moderna Gripen, Rafale och Eurofighter. Även välrenommerade uppvisningsgrupper som Red Arrows och Frecce Tricolore visar upp sina program för besökarna.

I onsdags ombaserade vi i väldigt fint flygväder med tre JAS 39 från Såtenäs och flög direkt till Fairford, beläget väster om London, under en flygning som tog ca 1,5 timmar. Väl framme togs vi emot av svenska tekniker som redan tidigare anlänt i lastbilar med klargöringsmateriel och övrig utrustning som behövs.

Teknisk personal väntar på att uppvisningen skall starta.

Teknisk personal i väntan på att flyguppvisningen skall starta
Foto: Jonny Nordling, F7

Dagarna på plats fram till flygshowens start krävdes för att genomföra förträning och validering av uppvisningsprogrammet, ett krav från arrangören som gäller alla utländska deltagare för att upprätthålla högsta flygsäkerhet. Under denna tid är personalen i anspråkstagen för många olika uppgifter, bland annat service och bevakning av flygplan och flygutrustning. Intresset för svenska Flygvapnet i allmänhet och JAS 39 i synnerhet är mycket stort, vilket gjorde att vi fick svara på många frågor och berätta om vår verksamhet.

I dag, lördag, var temperaturen något lägre och behagligare jämfört med de 30 grader som England bjöd på de första dagarna, vilket underlättar både för besökare och för oss som arbetar under denna långa uppvisningdag.

JAS 39 startar på mindre än 500 m.

JAS 39 under start på Fairford
Foto: Jonny Nordling, F7

Den tid som vi blev tilldelade för att genomföra vår flyguppvisning låg strax efter lunch, vilket var bra eftersom många åskådare då hade kommit på plats och funnit sig tillrätta. Uppvisningen gick mycket bra trots relativt hård och byig vind och fick beröm från många olika håll, bland annat berättade vår försvarsattaché i England, Överste Lena Hallin, att den brittiska flygvapenchefen var imponerad av JAS 39 manöverförmåga.

Nu ser vi fram emot morgondagens uppvisningar!

Kn Erik Svensson Planeringsansvarig & Kn Peter Fällén Uppvisningspilot
F7 Såtenäs

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • FVI 22 juli 2013 09:09

  Tack för en riktigt bra flyguppvisning under lördagen och för ert utmärkta jobb kring den statiska utställningen. Jag fick många positiva kommentarer från mina värdar i Royal Air Force och från representanter ur andra länders flygvapen. Jag hoppas att söndagen blev lika lyckad.
  Välkomna hem till en välförtjänt ledighet.
  Micael Bydén/FVI

 • Kn Erik Svensson 22 juli 2013 17:35

  Tack för besöket!
  Söndagens program flöt enligt plan vi fick mycket uppskattning från både besökare andra deltagare och arrangören.
  Nu har våra Gripar ombaserat till Såtenäs.
  Årets deltagande i RIAT har gått helt enligt plan, jag vill tacka alla för ett väl utfört arbete!
  Nu tar vi semester!

  Kn Erik Svensson

 • Feher Tamas Ungarn 22 juli 2013 20:29

  Hello,

  Who had the best Gripen demo flight during this event? Sweden, the Czech or Hungary?

  Best Regards: Tamas Feher.

 • Alf ingesson thoor 26 juli 2013 09:37

  Dear Tamas
  Display of aircrafts shall never turn into competition, when it is happening, hazards and accidents follows.
  There are different levels om displays according to spectators and the purpuse of the demo.
  To answer your question:
  -Saab 39 had the most impressive demos within its class.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *